Sohbet Girişi


* Şifreniz yoksa boş bırakın. ESKİ SÜRÜM İLE BAĞLAN

Bal Sirkesinin Faydaları Nelerdir? - Nelere İyi Gelir?


Bal Sirkesinin Faydaları Nelerdir?

Bal Sirkesinin Faydaları Nelerdir?

Pek çok faydası bulunan bal sirkesi, doğal süzme balın fermente edilmesi ve bir süre bekletilmesi yöntemiyle elde edilen şifalı bir üründür. Ona bal likörü demek de doğru bir tanımlama olur. Yapım aşaması zor olmamakla birlikte bekleme süresi uzun olduğu için biraz zaman alır.
Doğal baldan yapılması, hijyenik şartlarda hazırlanması ve bekletilmesi önemlidir. Arıcılık sektöründe polenli bal sirkesi olarak adlandırılan türü sıkılıkla kullanılır. Fakat bu tür sirkenin, besin maddesi olarak kullanılması uygun olmaz. Sadece arıcılık malzemesi olarak değerlendirilir.
Gıda takviyesi ya da ürün olarak kullanılacak bal sirkesinin kestane ya da çiçek balı gibi bal çeşitlerinden organik olarak üretilmesi gerekir. Yumuşak bir tadı olan sirkenin rengi de berraktır. Sirkenin tüm çeşitleri faydalıdır; ancak baldan yapılanı ise daha özel faydalar sunan bir sirke çeşididir.
Bal Sirkesinin Faydaları Nelerdir? Nelere İyi Gelir?
“Bal sirkesi ne işe yarar” diye düşünüyorsanız, şifa kaynağı olan sirkenin faydalarını aşağıdaki maddeleri okuyarak öğrenebilirsiniz:
Beyin ve sinir sistemi için birçok fayda sağlar.
Mide, bağırsaklar ve sindirim sistemi üzerinde olumlu etkiler gösterir. Mide kramplarının geçmesi için etkilidir.
Cildi tazeleme yani gençleştirme özelliği vardır.
Alerjik rinit (saman-bahar nezlesi) gibi mevsim alerjilerine iyi gelir.
Zayıflamaya, kilo kaybına katkı sağlar.
Damarları açar ve kan dolaşımını düzenler.
Boğaz ağrılarını geçirir. Buğu olarak uygulandığında ses kısıklığına iyi gelir. Biraz bal sirkesi sıcak suyun içine konup buharı solunursa, sinüslerin açılmasına katkı sağlar.
İyi bir dezenfektandır. Temizlik yaparken kullanabilirsiniz.
Vücutta biriken fazla tuzun atılmasına yardım ederek yüksek tansiyonu düzenler. Bal sirke limon karışımı da tansiyon düşürmede yardımcı olabilir.
Bal sirkesi bünyesinde bulunan B1, B2 vitaminleri ve doğal asitler yüksek kolesterolü düşürmeye katkı sağlar.
Vücut direncini artırarak soğuk algınlığı ve öksürüğe karşı faydalı olur. Bal sirkesi buğusu, bronşite iyi gelir ve boğazın yumuşamasına yardımcı olur.
Varis tedavisinde etkili olduğu konusunda görüşler vardır.
Bal Sirkesi Nasıl Yapılır?
Evinizde kolayca bal sirkesi hazırlayabilir, hijyenik şartlar altında ve doğal ürünlerle yapacağınız bal sirkenizi kullanım önerilerine uygun olarak tüketebilirsiniz. En basit şekliyle bal sirkesi yapımı şöyledir:
Kaynamış suyun içine öngörülen miktarda doğal bal eklenir. Daha kolay mayalanmasını sağlamak için taze sıkılmış meyve suyu, karışımın içine ilave edilir. Bunlara bir dilim ekmek içi eklenerek üzeri temiz bir tülbent ile örtülür. 15 gün kadar beklemeye bırakılır. Bu süre sonunda ekmek, sirkenin içinden alınır ve oluşan köpükler temizlenir. Bundan sonra ışık almayan bir ortamda bir ay boyunca bekletilir.
Bal sirkesinin yapımı için farklı tarifler bulunur. Bal sirkesi Feridun Kunak tarifi ise daha farklı malzemeleri içerir. Bu tarif, 3 su bardağı bal, 1 tutam meyan kökü, 1 fincan patates suyu, 1 fincan elma suyu, 1 çay bardağı sirke, 1 tatlı kaşığı tuz ve 4 litre su ile sirke hazırlanır. Bu malzemelerle hazırlanan bal sirkesi Feridun Kunak tarafından mide dostu olarak tavsiye edilir. Evde yapacağınız sirkenizi, cam kavanozda hazırlamanız ve muhafaza etmeniz daha iyi bir seçim olacaktır.



Bir cevap bırakın.