Sohbet Girişi


* Şifreniz yoksa boş bırakın. ESKİ SÜRÜM İLE BAĞLAN

Balsam Otu Bitkisinin Faydaları Nelerdir? - Nelere İyi Gelir?


Balsam Otu Bitkisinin Faydaları Nelerdir?

Balsam Otu Bitkisinin Faydaları Nelerdir?

Balsam otu diğer isimleri Cendronella Canariensis ve C. Triphylla olan ve Ballıbabagiller familyasına ait olan bir türdür. Balsam otunun halk dilinde bilinmekte olan ismi ise Balsam çalısıdır.
100 ile 120 cm arasında değişmekte olan boyu ve dört köşe, ince dikenleri olan bir gövdeye sahiptir. Kış aylarında yapraklarının sadece yarısını dökmekte olan çok yıllık bir bitkidir. Yapraklarının yapısı diş kenarlı, uzun, sivri uçlu ve üç parçalıdır. Yaz aylarının son günleri ile sonbaharın ilk günleri arasında pembe salkım halinde çiçekler açmaktadır. Gövde yapısı ikinci yıldan itibaren odunsu bir hal alır.
Balsam otunun yapraklarının alt kısmı soluk renklidir ve limonsu- kafurlu hoş bir kokuya sahiptir. Balsam otunun yapraklarının bu hoş kokusu ve güzel görünümü sayesinde yaprakları oda kokusu olarak potpuri tabaklarına konularak kullanılabilmektedir.
Balsam otunu üretebilmek için kültür yöntemi kullanılmaktadır. İlkbahar döneminde ekilen tohumların kalem olarak alınması sonbaharı bulmaktadır. Bu fidelerin görünümü ısırgan otundan farksızdır ve 45 cm’lik aralıklarla dikimi gerçekleştirilir ya da arada kalan Balsam otları seyreltilerek geri kalan otlar yerinden alınmadan bırakılır. Sera veya saksıda yetiştirilmesi uygundur. Çünkü Balsam otu bu alanlara kolayca uyum sağlayabilmektedir. Ancak yeteri kadar büyüyebilmesi ve gelişimini tamamlayabilmesi 25 cm çapında bir saksının olması gerekmektedir.
Balsam Otu Bitkisinin Faydaları Nelerdir? Nelere İyi Gelir?
Balsam otunun yaprakları çiçek açması beklenmeden toplanarak hemen kurutulmaktadır. Çünkü tomurcukları içerisinde aspirinin ana maddesi olarak kullanılmakta olan salicilin içermektedir. Balsam otunun yapısında bulunan salicilin sayesinde ufak ağrılar dindirilebilmektedir. Bu yüzden ot genellikle çeşitli kremlerin yapımında kullanılmaktadır ve bu şekilde üretilen krem hafif ağrıların dindirilmesinde etkili olmaktadır.
Üstelik bu kremler kesik ve yaraların da onarımı için kullanılabilir. Bu etkilerinin dışında uyarıcı ve mikropları öldürücü etkisi de bulunmaktadır. Ayrıca, bitkisi yaydığı misk kokusu sayesinde parfümeri sanayisinde de önemli bir yere sahiptir.
Balsam otunun diğer faydaları ise öksürük kesici ve boğaz ağrılarını dindirici olarak kullanılmasıdır. Üstelik yaprağından çay demlenirse ya da alkol ile karıştırılır ise misk kokusundan evde de faydalanılabilir.



Toplam 2 Yorumlar
SamueL

supersınızz

meftun

Lokman hekim gibisin Nur..

Bir cevap bırakın.