Sohbet Girişi


* Şifreniz yoksa boş bırakın. ESKİ SÜRÜM İLE BAĞLAN

Çıngıldak Otu Bitkisinin Faydalari Nelerdir? - Nelere İyi Gelir?


Çıngıldak Otu Bitkisinin Faydalari Nelerdir?

Çıngıldak Otu Bitkisinin Faydalari Nelerdir?

Latince ismi Capsella Bursa Pastoris olan, Türkiye’de ise halk tarafından çoban kesesi, çoban çantası otu, çoban torbası ve kuşkuş otu olarak bilinmekte olan çıngıldak otu anavatanı Akdeniz Havzası’dır. Ülkemizde Ege, Trakya, Akdeniz ve Anadolu’da yetişmektedir. Bitkinin ismi kalp şeklindeki meyvelerinden gelmektedir. Bitkinin gövdesinde bulunan yaprakları küçücük ve ok biçimindedir. Kuraklığa ve soğuğa karşı dayanıklı olması ile biliyor olsa da tek yıllık otsu ve yabani bir bitkidir.
İlkbahar aylarında açmaya başlayan çiçekleri beyaz renktedir ve sonbahar döneminin son günlerine kadar açmaya devam eder. Çoban çantası otunun çiçekleri toplu halde dallarının uç kısmında bulunmaktadır. Yaprakları dar, uzun, parçalı, kenarlı ve dişlidir. Kalbi anımsatmakta olan meyveleriyle diğer bitkiler ile arasında bulunan farkı hemen göstermektedir.
Çıngıldak Otu Bitkisinin Faydalari Nelerdir? Nelere İyi Gelir?
Çoban çantası otu kokusuz ama acımtırak bir tada sahip olması ile de bilinmektedir. Ancak bu bitkinin pek çok hastalığın şifası olduğu bilinmektedir. Bitkinin yan etkisi bulunmadığı tespit edilmiştir. Ancak yine de hamile bayanların kullanmaması önerilmektedir.
Çıngıldak Otu Kullanımı
Çoban çeşmesi otunun böbrek kumlarına karşı etkili olduğu bilinmektedir. Bu hastalık için kullanacak olan kişiler otu kaynatıp bal ile tatlandırmalı ve 1’er çay bardağı içmelidir. Böbrek iltihapları için hatmi ile birlikte kaynatılarak bal ile tatlandırıldıktan sonra içilmesi önerilmektedir.
Çıngıldak otu özelliklerinden biri olan yara iyileştiriciliğinden faydalanabilmek için haşlanarak lapa halinde yaraların üzerine konulması gerekmektedir. Adet dönemlerinde düzensizlikten şikayetçi olan bayanların ise çoban çantası otunu ayrık otu kökü ile birlikte kaynatarak bal ile tatlandırdıktan sonra içmeleri yeterli olacaktır. Ancak düzenli kullanmaları önemlidir.
Basur problemi ile karşılaşan kişiler çoban çantası otunu kaynatarak günde en az 3 en fazla 5 defa olmak kaydıyla sorunlu bölgelerine pansuman yapmaları gerekir. Kabızlık sorunu yaşayan kişilerin ise otu kaynatarak bal ile karıştırdıktan sonra yemeklerin hemen ardından içmeleri yeterli olacaktır. Burun kanaması şikayeti olan ve bu sorunu sık sık tekrar eden kişilerin otu kaynatarak suyunu burnuna çekmesi şikayetlerin azalmasında yardımcı olur. Çoban çantası otunun rahatlatıcı özelliğinden faydalanmak isteyen kişiler de otu kaynattıktan sonra tatlandırarak içebilirler.



Toplam 1 Yorumlar
SamueL

bayadır yorum yapmamısım ben

Bir cevap bırakın.