Sohbet Girişi


* Şifreniz yoksa boş bırakın. ESKİ SÜRÜM İLE BAĞLAN

Çorum Şehri tanıtımı - Çorum Gezilcek Yerleri - Yöresel Yemekleri


Çorum Şehri tanıtımı

Çorum Şehri tanıtımı

ÇORUM 19
NÜFUSU:549, 828
İLÇELERİ:Alaca, Bayat, Boğazkale, Dodurga, İskilip, Kargı, Lâçin, Mecitözü, Oğuzlar, Ortaköy, Osmancık, Sungurlu ve Uğurludağ.
TARİHÇESİ:Çorum bölgesi, tarih öncesi ve tarih çağlarında önemli kültürlere ve uygarlıklara sahne olmuştur. Alacahöyük, Büyükgüllücek ve Kuşsaray gibi yerleşim merkezlerindeki mimarî eserler ve maddî kültür kalıntıları, bölgede en eski yerleşimin M.Ö. 5000’li yıllarda başladığını göstermektedir. Türkler, 1071 Malazgirt zaferi ile Anadolu’ya girmiş, Çorum ve çevresi Danişmend Ahmet Gazi tarafından 1075 yılında fethedilmiştir. Anadolu Selçuklu Devleti (1243) Kösedağ Savaşında Moğollara yenildikten sonra, Anadolu’da büyük siyasî karışıklıklar çıkmıştır. Millî Mücadele hareketinin başlangıcı ve en zor zamanında Çorum bir taraftan Çapanoğullarının, öte yandan Pontusçuların tehdidi altında bulunuyordu. Çorum halkının Millî Mücadele hareketine bağlılığı sayesinde, Çapanoğulları isyanı daha fazla genişlemeden sindirilmiştir. Çorum Millî Mücadele en çok şehit veren illerden olup, İstiklâl Savaşına katılan 1510 kişi, İstiklâl madalyası ile onurlandırılmıştır.
NEREDE GEZİLİR:Çorum Müzesi, Alacahöyük Müzesi, Boğazköy Müzesi, Saat Kulesi, Çorum Kalesi, İskilip Kalesi, Osmancık Kalesi, Sungurlu Saat Kalesi, Ulu Cami, Hıdırlık Cami, Şeyh Muhittin Yavsi Camii, Evlik Köyü Cami ve Türbesi, Hamamlıçay Köy Kaplıcası, Figani Beke Kapılıcası,
NE YENİR:Leblebisi ile ünlü olan Çorum, yöresel yemekler bakımından oldukça zengindir. İlin özgün yemekleri arasında mayalı, yangıç, mıklama, bulgur aşı, altüst böreği, kaypak aşı, cızlak, kömbe, oğmaç, hingal, haşhaşlı çörek, borhani, helise, çullama, madımak, tirit, iskilip dolması.
Ünlü Tatlılar:Çorum şekerlemesi, hasıda, sasak beyni, kara çuval helvası, hedik, teltel, has baklava, pancarlı su böreği, Çorum baklavası ve gül baklavası.
NEREDE YENİR:Çorum’daki lezzet noktamız, merkezdeki Katipler Konağı’dır.
NE ÜRETİR:Dericilik, dokumacılık, bakırcılık ve demircilik; buğday, arpa, nohut, tane fiğ, yeşil mercimek, ayçiçeği, şeker pancarı, arpa, kuru soğan, domates, karpuz, taze fasulye ve hıyar.



Toplam 1 Yorumlar
meftun

LEBLEBİİİİİİ ..www.lafazan.net

Bir cevap bırakın.