Sohbet Girişi


* Şifreniz yoksa boş bırakın. ESKİ SÜRÜM İLE BAĞLAN

Denizli Şehri tanıtımı - Denizli Gezilcek Yerleri - Yöresel Yemekleri


Denizli Şehri tanıtımı

Denizli Şehri Tanıtımı

DENİZLİ 20
NÜFUSU:907,325
İLÇELERİ:Acıpayam, Akköy, Babadağ, Baklan, Bekilli, Beyağaç, Bozkurt, Buldan, Çal, Çameli, Çardak, Çivril, Güney, Honaz, Kale, Sarayköy, Serinhisar ve Tavas.
TARİHÇESİ:Denizli ili, ilk defa bugünkü şehrin 6 km. kuzeyinde, Eskihisar Köyü civarında kurulmuştur. Şehir M.Ö. (261-246) yılları arasında, Laodikeia adı ile anılmıştır. Günümüzde kullanılan Denizli adı, Tonguzlu kelimelerinin zamanla ağızdan ağıza, değişmesiyle meydana gelmiştir. Daha sonra Pers, Büyük İskender, Roma ve Bizans, Selçuklular, Beylikler ve Osmanlı yönetimi yörede hakim olmuştur. Türkler, Denizli havalisini zapt ettikten sonra, şehir suyunun bol bulunduğu bugünkü Kaleiçi mevkiine nakletmişlerdir.
l.Dünya Savaşı sonrasında 15 Mayıs 1919’da Yunan ordusu İzmir’e çıktığı gün, ilk karşı koyma hareketlerinden biri de Denizli’de gerçekleşmiştir. Bu arada Sivas Kongresine (4 Eylül 1919) Denizli sancağını temsilen Belevli Yusuf Bey, Ali Necip Bey, Helvacızade Mehmet Efendi, Dalamanlızade Mehmet Şükrü Bey katılmışlardır. Bu kongrede 4 delegeyle temsil edilen tek il Denizli olmuştur.
NEREDE GEZİLİR:Pamukkale, Çamlık Yenice Kaplıcaları, Beycesultan Höyüğü, Laodikeia, Hierapolis ve Tripolis Kalıntıları, Akhan, Çardakhan Kervansarayı, 2 ci Sultan Murad Camii, Beyce Sultan Kümbeti, Pamukkale Müzesi,
NE YENİR:Pirinç çorbası, buldan kebabı, kavurma yemeği, etli bakla, kara katma, türlü güveç, davet pilavı, kalsune, mantar böreği, çaput aşı, alaçora, sıyırma, yoğurtlu patlıcan gömmesi, sura, gamdıra çorbası, keşkek, kaçamak, kuru fasulye, nohut, sarma, dolma, bulgur pilavı, kabak ve soğan yahnisi. Kuzu kellesi ve kuzu kebabı da, bu bölgenin ünlü yemeklerindendir.
Ünlü Tatlılar:İncir tatlısı.
NEREDE YENİR:Denizli’nin alışveriş merkezinde bulunan Lezzet Kebap-namı diğer Kebapçı Enver’in Fırın Kebabı çok meşhurdur.
NE ÜRETİR:Pamuk, tütün, leblebi, kavun, karpuz, domates, zeytin, soğan, havuç, üzüm. Denizli sanayi; çır çır sanayi, iplik sanayi, konfeksiyon sanayi, boya-apre ve tekstil terbiye sanayi, dericilik sanayi. El sanatları olarak Denizli iyi bir konuma sahiptir. Bazı el sanatları şunlardır: Topraktan yapılan testi ve bardak yapımcılığı, urgancılık, bakırcılık, bıçakçılık, hasır örücülüğü, kilim-heybe -yolluk ve torba dokumacılığı halâ devam ettirilmeye çalışılan el sanatlarıdır.



Toplam 6 Yorumlar
meftun

Horoz diyarı..www.lafazan.net

Abidin

Çok güzel yerler nerden buluyonuz bunları çok beyendim

SamueL

waww harika bır sohbet yeri

Cihat

harıkasınız arkadaslarrr.. süper secımm

Can User

Supersınız canlarrrrrrrrrrrr

SamueL

harıka bır yer. wep ıle harıkalar yaratmıssınız

Bir cevap bırakın.