Sohbet Girişi


* Şifreniz yoksa boş bırakın. ESKİ SÜRÜM İLE BAĞLAN

Elazığ Şehri tanıtımı - Elazığ Gezilcek Yerleri - Yöresel Yemekleri


Elazığ Şehri tanıtımı

Elazığ Şehri tanıtımı

ELAZIĞ 23
NÜFUSU: 541,258
İLÇELERİ: Ağın, Akçakaya, Arıcak, Baskil, Karakocan, Keban, Kovancılar, Maden, Palu ve Sivrice.
TARİHÇESİ: Elâzığ, Doğu Anadolu’da Tarihî Harput Kalesinin bulunduğu tepenin eteğinde kurulmuş bir şehirdir. Deniz seviyesinde 1067 metre yükseklikte bulunan şehir, hafif meyilli bir zemin üzerindedir. Elazığ tarihinin, Harput tarihi ile birlikte ele almamız gerekir. Mevcut tarihî kaynaklara göre, Harput’un en eski sakinleri M.Ö. 2 bin yıllarından itibaren Doğu Anadolu’ya yerleşen Hurriler’dir. 26 Ağustos 1071 Malazgirt muharebesinden sonra, kesin olmamakla birlikte, 1085 yılında Türklerin eline geçmiştir. Bu ise Selçuklular devrine rastlamaktadır. Bugünkü Elâzığ, 2. Mahmut zamanında, 1834 yılında şark vilayetlerinde ıslahata ve devlet otoritesini yeniden kurmaya memur edilen Reşit Mehmet Paşa zamanında, halk arasında “Mezra” denilen şimdiki yerine kurulmaya başlanmıştır.
NEREDE GEZİLİR: Harput Kalesi Süt Kalesi, Ulu Cami,Kurşunlu Cami, Sara Hatun Cami, Meryem Ana Kilisesi, Karakocan Kolan Kaplıcası, Harput Dabakhâne Suyu, Hazar Gölü, Keban Baraj Gölü, Cip Baraj Gölü, MİSLAND, Çırçır Şelâlesi,
NE YENİR: Kellcoş, işgene, Harput köfte, yarpuz çorbası, soğan salatası, kapama, ciğer tiridi, eşbabiyeli köfte, Harput köftesi, süslü I fidoş, yalancı köfte, dilim dolma, gömbe, sırın, taş ekmeği, peynir ı ekmek, fodula, gömme, ufalama, söğürtme, ışkın, pirpirim, heside,gaygana, pestilli yumurta, dolanger, fasulye çorbası, lobik çorbası, anamaşı, kelecoş, taraktık, kındık köfte, küncülü köfte, muhaşerli )köfte, işkene, sapan dolması, kibe dolması, çaypalası, pirpirim boranı tavşan üfelemesi, kırmanlı pilav, simit pilavı, nohut ekmeği, zarafat ve patila.
Ünlü Tatlılar: Dilberdudağı.
NEREDE YENİR: Merkezde bulunan Öz Elazığ Lokantası ve Huzur Lokantası, Elazığ’daki iki lezzet noktasıdır. Ayrıca, Osmanlı Lokantası, Harput Konağı ve Keban Alabalık (Çırçır Şelâlesi) kayda değer yerlerdendir.
NE ÜRETİR: Et ve süt üretimi, buğday, arpa, pirinç, şeker pancarı, tütün, fasulye, nohut, mercimek, fiğ, burçak, soğan, sarımsak, pamuk, üzüm, elma, armut, kayısı, ceviz, badem ve dut yetiştir. Yetiştirilen ürünler arasında lahana, kavun ve çilek önemli gelir kaynaklarındandır.



Toplam 1 Yorumlar
meftun

www.lafazan.net

Bir cevap bırakın.