Sohbet Girişi


* Şifreniz yoksa boş bırakın. ESKİ SÜRÜM İLE BAĞLAN

Gaziantep Şehri tanıtımı - Gaziantep Gezilcek Yerleri


Gaziantep Şehri tanıtımı

Gaziantep Şehri tanıtımı

GAZİANTEP 27
NÜFUSU:1,560,023
İLÇELERİ:Araban, İslâhiye, Karkamış, Nizip, Oğuzeli, Nurdağı, Şahinbey, Şehit Kâmil ve Yavuzeli.
TARİHÇESİ:Gaziantep tarihinin oluşumunda ve niteliğinde yer unsurunun önemi büyüktür. Bölgenin, ilk uygarlıklarının doğduğu, Mezopotamya ve Akdeniz arasında bulunuşu güneyden ve Akdeniz’den doğuya, kuzeye ve batıya giden yolların kavşağında oluşu, uygarlık tarihine ve bugüne önem vermiştir. 1. Dünya Savaşı sonunda, Gaziantep önce İngilizler, daha sonra da Fransızlar tarafından işgal edilmiştir. Gaziantep savunması, eşsiz kahramanlığı, yiğitliği ve fedakârlığı ile hem kendini hem de Güneydoğu Anadolu’yu düşman işgalinden kurtaran bir halk hareketi, millî birliğin ve benliğin bir şahlanışı olarak tarihteki yerini almıştır.
NEREDE GEZİLİR: Arkeoloji Müzesi, Etnografya Müzesi, Karkamış Harabeler, Gaziantep Kalesi, Rumkale, Şeyh Fethullah Cami, Boyacı Cami, Ömeriye Cami, Ökkeşiye Hazretleri, Yuşa Peygamber, Pirsefa Hazretleri Türbesi, islahiye Hızır Yaylası, Sof Yaylaları,
NE YENİR: Dövmeli Alaca çorba, fıstık çorbası, öz çorbası, yuvalama çorbası, Antep salatası, avrat salatası, muhammara, müceddere, yoğurtlu patlıcan salatası, abanuş, et sarması, sarımsak aşı, vişne kebabı, yoğurtlu bakla, yoğurtlu kebap, yoğurtlu yahni, arap köftesi, Antep fıstıklı tavuk, Antep usulü zeytinyağlı dolma, domates tava, firikli acur dolması, kazan kebabı, kuru patlıcan dolması, pirpirim aşı, saçma tava, cortan, firik pilavı, incikli pilav, meyveli pilav, Alinazik kebabı, keme kebabı, Kuşbaşı kebabı (tike Kebabı), kıyma kebabı, patlıcan kebabı, simit kebabı, ciğer (cırtlak) kebabı, yuvarlama, lahmacun, karışık dolma, maş çorbası, beyran, şiveydiz, yaprak sarması, çağla aşı kabaklama, börk aşı, doğrama, kaburga dolması, alinazik, yoğurtlu patates, mılhıtalı (mercimekli) köfte, yoğurtlu ufak köfte, yağlı köfte, kısır, tene katması, haveydi köftesi, omaç, siniköftesi, süzekyapması, ayvakebabı, elmakebabı, lebeniye, öz çorbası, maş çorbası, şirinli çorba, beyran, topaç, Köse Sefer kabağı dolması, loğlazlı aş, çiğdem aşı, akşili darakhak tavası, acur oturtması, kakırdak böreği, loğlaz ve yarpuz piyazı.
Ünlü Tatlılar: Künefe, burmak kadayıf, meyan şerbeti, baklava ve Antep fıstığı ezmesi.
NEREDE YENİR: Gaziantep’te bir ekol hâline gelmiş İmam Çağdaş Restaurant 120 yıldır hizmet vermekte olup, Gaziantep ziyaretçilerinin lezzet noktasıdır.
NE ÜRETİR: El sanatları; gümüş işletmeciliği, bakırcılık, yemenicilik, sedef kakmacılığı. Sanayi olarak Gaziantep’te ülke ekonomisine katkı sağlayan önemli sektörler vardır; Tekstil sanayi, gıda sanayi, kimya plastik sanayi, metal ve makine sanayi.



Toplam 3 Yorumlar
SamueL

emeklerınıze sagLık arkadaslarrr

Can User

Emek veren ellerınız dert görmesınn

meftun

Çok güzel bir yerdir..Bizim Hatayımız gibi gastronomi kentidir...

Bir cevap bırakın.