Sohbet Girişi


* Şifreniz yoksa boş bırakın. ESKİ SÜRÜM İLE BAĞLAN

Gıvışkan Otu Bitkisinin Faydaları Nelerdir? - Nelere İyi Gelir?


Gıvışkan Otu Bitkisinin Faydaları Nelerdir?

Gıvışkan Otu Bitkisinin Faydaları Nelerdir?

Gıvışkan Otu, bitkiler aleminin kapalı tohumlular şubesinde iki çenekliler sınıfında karanfilgiller familyasından olan bir bitki. Latincede Silene Vulgaris olarak geçmektedir. Latincedeki bu ismini şarap tanrısı Bacchus’un hayat arkadaşı olan “Silene”den almaktadır. Aynı zamanda bölgeden bölgeye değişerek Kıvışkan, Çığıştak ve Kıvrışık olarak anılmaktadır. Bunların yanı sıra bazı yörelerde daha da farklı tasvirler bulunmakta ve bunlardan bir tanesi de “ibiş gıbış otu” şeklindedir. “İbiş gıbış” denmesinin sebebi ise yaprakları ezilirken ilginç bir ses çıkarmasıdır.
Gıvışkan otu yaklaşık 80 cm boylarda olmakla birlikte çok yıllık bir otsu bitki olarak bilinir. Çiçekleri beyaz renkli olmakla birlikte beş parçalı ve çanak yaprakları ise şişkindir.
Güney ve Batı Anadolu’da bu bitkinin daha çiçek açmasına izin vermeden yaprak ve dallar sebze olarak kullanılmaktadır. Kireçli, kumlu, killi veya kuru toprakları seçer ve burada can bulur. Çok farklı ve toprağın uygunluğuna göre değişen coğrafyalarda görülebilir ve hatta ekim yapılan araziler dışında koruluklarda ve insanların kent yaşamından uzak hiç uğramadığı alanlarda da bu bitki görülebilmektedir.
Gıvışkan Otu Bitkisinin Faydaları Nelerdir? Nelere İyi Gelir?
Halk arasında da sıkça idrar söktürme, idrar yollarını açma ve buradaki iltihap ve mikroplara karşın iyi geldiği bilinmekte ve çoğu bitki uzmanı insan tarafından da önerilmektedir. Bu bitkinin bileşim içeriği saponinlerden, flavon çeşitlerinden ve organik asitlerden oluşur.
Yine çoğu bitkinin kullanım tarzına benzer bir şekilde tüketilir. Bütün bitki zaman içerisinde kuruması beklendikten sonra kaynatılarak çayı demlenir. Aynı zamanda çeşitli yemeklerin içerisinde çeşnilendirmek amacı ile ilave edilebilmektedir. Dış görünümü açısından da fazlasıyla beğeni toplamış bu bitki, toplumumuzda saksı ve süs bitkisi olarak kullanılmaktadır. Çiçek açtığı dönemler Haziran ve Eylül ayları arasında değişmektedir ve bu yüzden sıcağı seven bu bitki tarlalar ve yamaçlarda daha sık görülmektedir.
Kullanımına tekrar değinecek olur isek 50 gram kadar bir gıvışkan yaprağını yaklaşık olarak 1 litre kaynar su ile demlemek gerekiyor. Bunu ise gün içerisinde 2-3 kez birer bardak içilerek düzenli bir şekilde tüketmek gerekmektedir.



Toplam 2 Yorumlar
SamueL

cok harıka bır paylasım

meftun

Emeklerinize sağlık.

Bir cevap bırakın.