Sohbet Girişi


* Şifreniz yoksa boş bırakın. ESKİ SÜRÜM İLE BAĞLAN

Isparta Şehri tanıtımı - Isparta Gezilcek Yerleri - Yöresel Yemekleri


Isparta Şehri tanıtımı

Isparta Şehri tanıtımı

ISPARTA 32
NÜFUSU:419, 845
İLÇELERİ:Aksu, Atabey, Eğirdir, Gelendost, Gönen, Keçiborlu, Senirkent, Sütçüler, Şarkîkaraağaç, Uluborlu, Yalvaç ve Yenişarbademli.
TARİHÇESİ:Isparta ve çevresi, tarih sahnesine Hititlerle çıkar. Hititler zamanında bölgenin ismi “Arvaza” idi. Hititlerin yıkılışından sonra Frikya Krallığı bu topraklara sahip olmak istemişse de, burayı Lidyalılar ele geçirmişlerdir. M.Ö.4. Asırda Lidyalılann elinde bulunan bu topraklarla, Kızılırmak batısındaki topraklan Persler istila etmiştir. Makedonya Kralı İskender, Doğu seferine çıktığında, Persler bu bölgeyi almıştır. Bu beyliğin bir kolu da Antalya’da Tekeoğulları olarak hüküm sürmüştür. 1335’te İlhanlılar tarih sahnesinden çekilince Hamidoğulları bağımsız olmuştur. 1380’de Sultan Murad zamanında (Yalvaç ve Şarkîkaraağaç) 80 bin Osmanlı altını karşılığı satın alınmıştır. 1391’de Yıldırım Bayezit Han, Isparta’nın geri kalan kısmını ve Hamidoğulları Beyliğini de, Osmanlı Devletine katmıştır. İsparta ismi yalnız merkez için kullanılmış, sancağın ismi de, “Hamid ili” (Hamidabad) olarak kullanılmıştır. Isparta 1203 senesinden bu yana Süşman istilâsına uğramamış bir ilimizdir. Cumhuriyet devrinde il olmuştur.
NEREDE GEZİLİR:Eğridir, Uluborlu ve Yalvaç Kaleleri, Pisidya Antiokheiası, Apollonia İlkçağ Kentleri, Ertokuş ve Dündar Bey Medreseleri, Isparta Hızır Bey, Kutlu Bey, Firdevs Bey, Eğridir Hızır Bey, Çaşnigir, Camileri, Firdevs Bey Bedesteni, Eğridir Kervansarayı, Ertokuş Hanı, Isparta ve Yalvaç Müzeleri, Davrak, Kovada Gölü ve Kızıldağ Millî Parkları, Isparta Gölcüğü, Çamyol, Kuyucak Orman İçi Dinlenme Yerleri,
NE YENİR:Çevirme çorba, kavurma, örgülü pilav, midye böreği, pırasalı börek, tandır kebabı, Sazan dolması, top tarhana, miyane, sakala sarkan, tapalak, samsa, tosmankara, kabune, tutmaş, kuyruğu sulu, derdimi alan, yoğurtlu et, çömlek kebabı, tirit, banak, balık doldurması ve şalgam aşı.
Ünlü Tatlılar:Peynir baklavası, gavut, samsa, elma, kiraz ve gül.
NEREDE YENİR:Isparta merkezdeki Nil Pide Salonu buradaki lezzet durağımızdır.
NE ÜRETİR:El dokuması hâli, kilim, gül yetiştiriciliği, gül yağı, elma, kiraz, koyun ve keçi yetiştiriciliği, su ürünleri üretimi. Sanayi açısından da gıda maddeleri sanayi, tekstil-giyim ve deri sanayi, orman ve orman ürünleri sanayi, taş ve toprağa dayalı sanayi, metal işleme, makine ve teçhizat sanayi, kozmetik sanayisini sayabiliriz.



Toplam 1 Yorumlar
legal

www.lafazan.net

Bir cevap bırakın.