Sohbet Girişi


* Şifreniz yoksa boş bırakın. ESKİ SÜRÜM İLE BAĞLAN

Kahramanmaraş Şehri tanıtımı - Kahramanmaraş Gezilcek Yerleri


Kahramanmaraş Şehri tanıtımı

Kahramanmaraş Şehri tanıtımı

KAHRAMANMARAŞ 46
NÜFUSU:1,004,414
İLÇELERİ:Afşin, Andırın, Çağlayancerit, Ekinözü, Elbistan, Göksün, Nurhak, Pazarcık ve Türkoğlu.
TARİHÇESİ:Anadolu’da çok eski devirlerde kurulmuş şehirlerden biri olan Maraş, çeşitli tarihî hâdiselere sahne olmuştur. M.Ö. 2000 senesinde Batıdan gelen Hititler bu bölgeye hâkim olmuş. Hititli General “Maraj” bugünkü Maraş’ın yakınında kurduğu şehre kendi adını vermiştir. Maraş bir ara “Gurgun” isimli genç Hitit Devletine başkentlik de yaptı. Hititlerin en faal olduğu yerlerden biri olan bu bölgede, Hititlere ait çok sayıda eser bulunmuştur. Gaziantep, Hatay, Urfa, Maraş’a bağlıydı. Birinci Dünya Harbinden sonra İngilizler Maraş’ı işgal ederek, Fransızlara verdi. Fransızlar, Maraş’taki Ermenileri ve Türkiye dışından, Avrupa’dan getirdikleri Ermenileri silahlandırarak, Türklere büyük zulüm yaptılar.
NEREDE GEZİLİR:Kahramanmaraş müzesi, Kahramanmaraş kalesi, Hurman kalesi, Taş medrese, Kahramanmaraş Ulu Cami, N.F.K. Kültür Merkezi, Hatuniye Cami, Elbistan Ulu Cami, Eshab-ı Keyf mağrası, Döngel mağarası, Bulut Deliği mağarası, Göksün Büyükkızılcık içmesi, Ekinözü Cela içmesi, Yavşan yaylası, Başkonuş yaylası, Yaylaüstü, Çukurhisar, Değirmendere, Orçan, Köroğlu, Kızlar, Akkale, Hurman, Hastırm, Azgıt, Meryemçil, ve Mencik Kaleleri. Kahramanmaraş Ulu Camii, Hatuniye, Arasa, Acemli Camileri, İklime Hatun Mescidi ve Türbesi, Afşin Eshab-ı Kehf Külliyesi, Taş Medrese, Taşhan, Katiphan, Hışırhan; Ceyhan, DalyanveSüleymanhKöprüleri. ŞeyhAdil,Uyuzpmarı,Süleymanlı, Sütçü İmam ve Meydan Çeşmeleri gibi yerlerdir. Yavşan, Başkonuş, Kozludere Yaylaları, Döngel, Bulutdeliği, Savruk, Gümüşkaya, Ballık ve Cancık mağaraları, Güvercinlik, Fırnız ve Körsulu vadileri, Ali Kayası, Tekir Yeşilgöz, Pınarbaşı, Kapıçam Mesire yeri, Kumaşır Gölü, Atatürk Parkı, Menzelet ile Sır baraj gölü, ve çevreleridir. Ilıca Kasabası Kaplıcaları, Ekinözü İlçesi İçmeleri, Göksün Büyükkızılcık İçmesi ve Şerefoğlu Köyü Çamur Banyosu Ilıcası sağlık turizmi yönünden önemli bir konuma sahiptir. İde 14 turizm seyahat acentesi faaliyet göstermektedir. Bunlardan 12’si İl Merkezinde, ikisi Elbistan İlçesinde bulunmaktadır.
NE YENİR:Ekşili çorba, döğmeli mercimekli çorba, yoğurtlu döğmeli çorba, leğen çorbası, tırşık çorbası, Maraş paçası gibi çorbalar. Simit köftesi, kısır köftesi, içli köfte, sömelek köfte, suluyağlı köfte, ekşili köfte, yoğurtlu köfte, yavan köfte, ekşili aya köftesi gibi köfte çeşitleri; keşk aşı (döğme aşı), Maraş pilavı, tavuktu pilav, pırpıt lapası, sömelek, un sucuğu, bastık, çullama, ilende, hapısa, ravanda, peynirli ve çökelekli börek, bayram çöreği. Kahramanmaraş Yoğurtlu Kebab, Maraş Paçası, Bezdirme, Et Böreği, Saç Kavurması, Tavuklu Pilav, Maraş Pilavı, Kabak Lapası, Pıt Pıt Lapası, Bulamaç, Ekşili Bamya, Ciğer Kebabı, Biber dolması, Patlıcan dolması, Ekşili köfte, Bezdirme köftesi, Çiğ köfte, İçli köfte, Yavan köfte, Kısır köftesi, Tarhana çorbası, Tirşik çorbası, Mimbar Dolması. Bazlama, Leğen Çorbası. Peynirli Börek, Dövme Aşı, Yoğurtlu Dövme Çorbası, Kuru Dolması, Patlıcan Kebabı, Yaprak Sarması, Ekşili Kebab, Kabak dolması, Yoğurtlu köfte, Bayram çöreği, Çökelek böreği, Fıstıklı pilav. Acem (Havuçlu) Pilavı, Tas pilavı, Söörme, Nohut yahnisi, Eşkilaye sulusu, Ekşili et kabak, Kahramanmaraş’ın en önemli lezzetlerinden biri de meşhur dondurmasıdır.
NEREDE YENİR:Bilindiği gibi, Kahramanmaraş’ın en önemli lezzetlerinden biri dondurmasıdır. Salep ve keçi sütünden yapılan dondurmanın en iyisini bulabileceğiniz mekân İstanbul’da Mado olarak bilinen Yaşar Usta adlı dondurmacıdır. Ayrıca merkezdeki Tuğra Lokantası, Maraş’ın diğer lezzetlerini tadabileceğiniz bir mekândır. Kahramanmaraş Merkezde Bulunan Tüm MADO Şubelerinde Kahramanmaraş Yöresine ait yemek yiyebilmek mümkündür. Buna ek olarak, Küçük Ev ve Sezallar Restoran’da şehre has yemekler mevcuttur.
NE ÜRETİR:Buğday, arpa, pirinç, çavdar, mahlut, nohut, fasulye; şekerpancarı, pamuk, üzüm, çilek, elma, kayısı, armut, zeytin, dut; antepfıstığı, fındık, yerfıstığı, çamfıstığı ile domates, biber, lahana, soğan, kabak ve hıyar.



Toplam 2 Yorumlar
SamueL Samsa

Emeklerınıze sagLık arkadaslarrrrrrrrrrrr. saoLun var oLun

meftun

bi fıkra vardı :)) aklıma geldiğinde hep gülerim..birisi bi yerine Kahramanmaraşlıabdullah yazdırmış okunuşu da kamaşullah...

Bir cevap bırakın.