Sohbet Girişi


* Şifreniz yoksa boş bırakın. ESKİ SÜRÜM İLE BAĞLAN

Karabaş Otu Çayı Faydaları Nelerdir? - Nelere İyi Gelir?


Karabaş Otu Çayı Faydaları Nelerdir?

Karabaş Otu Çayı Faydaları Nelerdir?

Karabaş otu Akdeniz Bölgesi’ne özgü şifalı bir bitkidir. Lavanta ailesinden gelen ve halk arasında Fransız lavantası, İspanyol lavantası, yalancı lavanta, gargan ve keşiş otu gibi isimlerle de anılan, pek çok derde deva olan bir ottur.
Yüzyıllardan beri alternatif tıp alanında kullanılır. Osmanlı İmparatorluğu zamanında kolera hastalığı için ferman çıkarılarak kullanılmış, 1. Dünya Savaşı’nda ise mikrop öldürücü özelliği için kullanılmıştır. Günümüzde de kullanımı yaygındır. Kansere karşı takviye güç olarak önerilen karabaş otu ile hazırlanan çay hakkında ihtiyacınız olan tüm bilgileri bu yazıda bulabilirsiniz.
Karabaş Otu Çayı Faydaları Nelerdir? Nelere İyi Gelir?
Yaygın olarak kullanılan karabaş otu çayının faydaları oldukça fazladır. Kafa süpürgesi adıyla da anılan karabaş bitkisi, ezildiğinde çevreye hoş olmayan, itici bir koku salgılar. Fakat bu özelliğine rağmen son derece şifalı bir ottur. Genel olarak yararlarını şu şekilde maddelemek mümkündür.
Mikrop öldürücü özelliği ile yaraların hızla iyileşmene yardımcı olur.
Hafızayı kuvvetlendirme etkisine sahiptir.
Karabaş bitkisinden elde edilen uçucu yağ, yaraların üzerine sürüldüğünde acıyı hafifletip yaranın daha kolay iyileşmesine yardımcı olur.
Egzamada antiseptik olarak kullanma olanağı sunar.
Kan dolaşımını hızlandırma özelliği ile damar tıkanıklıklarına faydalı olur.
Kanserli hücre oluşumunu azalttığı hakkında görüşler vardır. Bitkinin bünyesindeki geraniol maddesi, kansere karşı koruyucu özellikler taşır. Tümörleri yok etmede yardımcı madde olarak kullanılması önerilir.
Sakinleştirici özelliği ile sinirsel baş ağrılarına iyi gelir.
Karabaş Otu Çayı Ne İşe Yarar?
Yukarıda sayılan faydalarına ek olarak karabaş otu kullanımı şu hastalıklara da iyi gelir:
Uzun yıllardan beri enfeksiyonların tedavi edilmesinde kullanılır. Bu nedenle idrar yolu enfeksiyonunda çay olarak tüketilmesi tavsiye edilir.
Anksiyete yani kaygı ve endişe bozuklukları için kullanılabilir. Stresi gidermede faydalıdır.
Antioksidanlar açısından zengin olması ona hücre yenileyici özellik sunar.
Sigarayı bırakmak isteyenler için faydalıdır.
Astım ve sera nöbeti geçiren hastalara içirildiğinde onları sakinleştirmeye yarar.
Kalbi güçlendirmeye yardımcı olur. Kolesterolü dengelemek kokusunda da yararlıdır.
Balgam söktürme özelliğine sahiptir.
Karabaş otu kozmetik sanayinde de kullanılır. Sabun ve parfüm yapımında bu bitkiden yararlanılır. Bitkinin uçucu yağı bazı cilt kremlerinin içerisinde yer alır. Karabaş otu yağı, kasları gevşetici ve hafifletici etkisiyle masaj yağı olarak da kullanılır.
Karabaş Otu Çayı Nasıl Kullanılır?
Doktor kontrolünde devam eden hastalıkların tedavisi sırasında kullanılacaksa mutlaka doktora danışılması gerekir. Çünkü karabaş otu çayı tek başına hastalık önleyici veya tedavi edici değildir. Ancak tedaviye destek olarak kullanılabilir. Buna karar verecek olan da doktorunuzdur. Hastalıklara karşı önleyici olmamasının nedeni ise vücutta bulunan bazı enzimler için inhibitör etkisi gösterebilmesidir. Bu nedenlerle bitkiyi doktor önerisi almadan kullanmak kötü sonuçlara neden olabilir.
Karabaş otu çayını 10 günlük kürler halinde ve arada bir hafta dinlenme süresi bırakarak toplamda iki kez kullanmanız tavsiye edilir. Melisa çayı ve karabaş otu karışımı çay olarak hazırlanıp içildiğinde sakinleştirici ve uyku verici etki sağlar. Bitki uzmanlarının söylediklerine göre melisa çayı ve karabaş otu karışımı birçok hastalığa iyi gelir. El ayak titremesi, uyku bozukluğu, kolesterolün dengelenmesi, sinir bozukluğu ve şeker gibi hastalıkların tedavisinde, destek ürün olarak kullanılabilir.



Toplam 2 Yorumlar
NEFRED

www.lafazan.net

SamueL

Yaygın olarak kullanılan karabaş otu çayının faydaları oldukça fazladır. Kafa süpürgesi adıyla da anılan karabaş bitkisi, ezildiğinde çevreye hoş olmayan, itici bir koku salgılar. Fakat bu özelliğine rağmen son derece şifalı bir ottur. Genel olarak yararlarını şu şekilde maddelemek mümkündür.

Bir cevap bırakın.