Sohbet Girişi


* Şifreniz yoksa boş bırakın. ESKİ SÜRÜM İLE BAĞLAN

Karabuğday Faydaları Nelerdir? - Karabuğday Nelere İyi Gelir?


Karabuğday Faydaları Nelerdir?

Karabuğday Faydaları Nelerdir?

Kuzukulağıgiller familyasından olan bitki, klasik buğdaydan yüzde 11 daha az protein ve yüzde iki daha düşük oranda yağ içerir. Yıllarca hayvan yemi olarak kullanılan karabuğday günümüzde yemek ve tatlıların içinde de kullanılır. Türkiye’nin yanı sıra Doğu Avrupa, Fransa, Kanada ve Amerika’da yaygın olan bitki, kabuğundan ayıklanarak yiyeceklere katılır.
Kavrulan ve öğütülerek yemeye hazır hale gelen bitkinin en yaygın tarifi ise bir tür lapa olan “kasha”dır. Gluten içermediği için intoleransı bulunan kimselerce de gönül rahatlığı ile tüketilebilen yemiş, çölyak hastalarının menülerinde yer almaktadır. Günümüzde oldukça popülerleşen karabuğday diyeti de glutensiz beslenmeyi temel alır.
Karabuğdayın Besin Değerleri Nedir?
Karabuğday kolesterol içermez. %2 yağ, %11 protein bulundurur. Hazmedilir protein bulunduran yiyecek soya fasulyesinden bile daha besleyicidir. Aminoasit yönünden zengin olan karabuğdayın içindeki proteinin %74’ü vücut tarafından kullanılabilir.
Bitkisel proteinler arasında en yüksek oran olan %74, benzer besinlerde çok daha düşük seviyelerdedir. Kompleks karbonhidrat değeri ise %75’e ulaşmaktadır. B1, B2 vitamini, potasyum, magnezyum, fosfat, mangan, kalsiyum, fosfor, demir, çinko ve lif bulunduran bitki bu sebeplerle karabuğday diyeti yapanlar tarafından başrole alınmıştır. Pişmemiş karabuğday yalnızca 340 kalori içerir, pişirilmiş halde ise kalori 149’a düşmektedir.
Karabuğdayın Faydaları Nelerdir? Nelere İyi Gelir?
Karabuğday faydaları arasında vitaminli içerik ilk sırada sayılabilir. İçerikte yer alan Rutin P1 vitamini kötü kolesterolü düşürür. Damarları güçlendirir ve elastikiyeti artırır.
Karabuğday yüksek kan basıncını önler.
Karabuğday bitkisi, bağırsak için faydalıdır. Düşük yağ oranı ve glutensiz protein içeriği bağırsak dolaşımını düzenler.
Lizin içeriği uçukların önlenmesine yardımcı bir aminoasittir.
Bitki, vücuttaki iltihaplanmayı önler.
Aşırı terlemeyi engeller.
B1 ve B2 vitaminleri yönünden zengindir. Günlük 100 gram karabuğday tüketimi günlük B1 vitamini ihtiyaçlarının yüzde 40’ı kadarını karşılar.
Demir içeriği demir kansızlığına iyi gelir.
Choline maddesi karaciğerin sağlıklı kalmasına yardımcı olur.
Karabuğday Zayıflatır Mı?
Karabuğday diyeti, aşırıya kaçmadan uygulandığında oldukça sağlıklı bir beslenme tablosu çıkarır. Az miktarda her öğünde düşük kalorili yiyecekler yemeyi hedefleyen diyette ara öğün olarak karabuğday tercih edilir. Düşük kalorili beslenme düzenli egzersiz ve spor ile beraber yapıldığında kilo verilmesine yardımcı olur. Karabuğday diyeti zararları uzun süre çok düşük kalorili beslenmeden dolayı ortaya çıkabilir. Diyet yapanların dengeli beslenmeyi hedeflemesi diyetin en önemli önerisidir.
Diyetin uzun süre yapılmaması, ana öğünlerde standartların değiştirilmemesi, ara öğünlerde ise karabuğday tercih edilerek kalori alımının azaltılması esastır. Diyet içinde buğday ve ekmek tüketimi en aza indirilirken, karabuğday ile hem tokluk sağlanır hem de düşük kalori alınır. Karabuğday ile zayıflayanlar, pişmiş karabuğdayı tercih etmektedir. Karabuğday diyeti yapanların yorumları üzerinden pek çok pişmiş karabuğday tarifine ulaşılabilir.
Karabuğdayın Zararları Nelerdir?
Karabuğdayın içeriğindeki tripsin inhibitörleri iyi pişirilmediğinde hazmı zordur. Tam pişmeden yenen karabuğday sindirim sorunları yaşatabilir. Kimi tüketicilerin bitkiye alerjisi bulunabilir. Hiperisin toksisitesi nedeniyle günlük 40 gramdan az karabuğday tüketilmesi gerekir. Karabuğdayın içinde yer alan fagoprin, tüketicilerde ışık hassasiyeti yaratabilir. Semptomlarla karşılaşan kişilerin doktorlarına danışmaları önerilir.



Toplam 2 Yorumlar
Abidin

Admin tebrikler başarılar dilerim

SamueL

süpersınızz süper boyle devamm

Bir cevap bırakın.