Sohbet Girişi


* Şifreniz yoksa boş bırakın. ESKİ SÜRÜM İLE BAĞLAN

Kastamonu Şehri tanıtımı - Kastamonu Gezilcek Yerleri


Kastamonu Şehri tanıtımı

Kastamonu Şehri tanıtımı

KASTAMONU 37
NÜFUSU:360, 366
İLÇELERİ:Abana, Ağlı, Araç, Azdavay, Bozkurt, Cide, Çatalzeytin, Daday, Devrekani, Doğanyurt, Hanönü, İhsangazi, İnebolu, Küre, Pınarbaşı, Şeydiler, Şenpazar, Taşköprü ve Tosya.
TARİHÇESİ:Kastamonu çok eski bir yerleşim merkezidir. Tarih öncesi çağlara ait kalıntılar bulunmuştur. M.Ö. 1780-1200 senelerinde Sümerlerin bir kolu olan Kaşkalar (Gaslar) bu bölgeye hâkim olmuşlardır. Anadolu’da ilk siyasî birliği teşkil eden Hitit İmparatorluğu’nun sınırları içinde bulunmuştur. Tanzimat’tan sonra vilâyet (eyalet) merkezi oldu. Cumhuriyet devrinde ise eyaletin merkez sancağına (vilâyetine) Kastamonu vilâyeti dendi. Bugün birer il olan Bolu, Çankırı ve Sinop, Kastamonu’ya bağlıydı. Birinci Dünya Harbi sonrası dâhil hiçbir istilâya maruz kalmayan bir şehir olan Kastamonu, İstiklâl Harbinde büyük hizmetlerde bulunmuştur. İstanbul’dan silâh ve cephane, İnebolu ve Kastamonu üzerinden Ankara’ya ulaştırılmıştır. Cumhuriyetin ilânından sonra Atatürk, 23 Ağustos 1925’te “Şapka Devrimi”ni bu ilde ilân etmiştir.
NEREDE GEZİLİR:Timonion ve Pompeipolis ilkçağ kent kalıntıları, Kastamonu kalesi, Pervaneoğlu AH şifahanesi, Yılanlı Şifahane, Atabey, İbn Neccar, Halil Bey, Mahmud Bey, Nasrullah, Sinan Bey, Şeyh Şaban-ı Veli, Kötürüm Bayezıd, Hoca Şemseddin, Kasım Bey ve Abdurrahman Paşa camileri, İsmail Bey, Yakup Ağa külliyeleri, Münire medresesi, Kastamonu Kalesi, Atabay, Aşir efendi, Deve, İsmail Bey, Urgan hanları, Nasrullah köprüsü, Taş köprü, Gökçeağaç’taki Kervansaray ve Kastamonu müzesi,
NE YENİR:Pastırmalı ekmek, tarhana çorbası, ana-kız çorbası, yoğurtlu paça dondurması, patates paçası, ekşili pilav, ecevit çorbası, külbastı, mıklama, kapatma, kavurma, erişte, köle hamuru, banduma, kaygana, cırık, biryan kebabı, mantı, haluçka, simit tiridi, mısır çöreği, etli ekmek, kuyu kebabı, delioğlan sarığı, fincan böreği, haluçga, avuz ve şurra.
Ünlü Tatlılar:Kaşık helvası, pekmezli un helvası, cırık tatlısı, çekme helva ve hasüde.
NEREDE YENİR:Sadece Kastamonu’ya has bir yemek olan simit Tiridi (nam-ı diğer Osmanlı Tiridi), Kastamonu Yılanlı sokaktaki Tirit ve Kuyu Kebabında yiyebilirsiniz. Ayrıca Kastamonu denince akla gelen diğer bir yemek olan Etli Ekmek yiyebilmek için, tarihî bir konak olan Sinan Bey konağım deneyebilirsiniz.



Toplam 3 Yorumlar
SamueL Samsa

Emeklerınız sagLık arkadaslar. Insallah daha ıyı yerlerde oLucazzz

SamueL Samsa

Harıka bır yer. Emeklerınız sagLık arkadaslar.

meftun

Etli ekmeği için Konya ile kapışan şehir...www.lafazan.net

Bir cevap bırakın.