Sohbet Girişi


* Şifreniz yoksa boş bırakın. ESKİ SÜRÜM İLE BAĞLAN

Keten Tohumu Faydaları Nelerdir? - Nelere İyi Gelir?


Keten Tohumu Faydaları Nelerdir?

Keten Tohumu Faydaları Nelerdir?

Uzun yıllardır yetiştirilen ve gıda sanayisinde kullanılan keten tohumu son yıllarda sağlıklı yaşam tarzının daha popüler olması ile ün kazanmıştır. Keten tohumu bağırsakları çalıştırması ve içerdiği zengin B12 vitaminin yanı sıra sağladığı tokluk hissi ile zayıflamak için de kullanılır. Bu tohum ile hem sağlıklı hem de doyurucu yemekler yapılabilir. Keten tohumu yemeklerin yanı sıra çay olarak da tüketilebilir.
Akdeniz ikliminde yetişen keten tohumu, hızlıca büyüyebilen yararlı bir bitkidir. Susama benzemekle beraber rengi koyu kahverengidir. Yaz aylarında tohumları oluşmaya başlayan keten tohumunun sivri yaprakları ve çiçekleri bulunur.
Omega-3, Omega-6 ve Omega-9 yağ asitlerini barındıran keten tohumu mineraller, aminoasitler, vitaminler ve protein açısından zengindir. Aynı zamanda kansere karşı lignanlar ile yüksek oranda çözünür ve çözünmez lif içerir.
Keten Tohumu Faydaları Nelerdir? Nelere İyi Gelir?
Sindirim sistemine olan etkisi ile dikkati çeker. Bağırsaklara iyi gelmesi sonucunda sindirim sistemini hızlandırır ve iltihap gibi durumları önler. Bu yönüyle hemoroid hastaları için büyük fayda sağlar.
Tohumdaki sağlıklı yağların vücutta bulunan zararlı yağları yok etmesi keten tohumu ile zayıflama konusundaki başarıyı arttırır. Aynı zamanda, tokluk hissi sağlaması sonucunda keten tohumu tüketenler kendilerini uzun süre tok hisseder.
Tohumun zihinsel aktiviteler açısından da yararları bulunur. B12 vitamini eksikliği sebebi ile oluşan unutkanlık durumlarına iyi geldiği gözlemlenmiştir.
Tohumun içeriğinde bulunan Omega 3 iç organları ve cildi etkileyen tüm hastalıklara iyi gelir.
Antioksidan özelliği sayesinde yaşlanma belirtilerini geciktirir ve kadınlardaki menopoz etkilerini azaltır.
Düzenli olarak tüketilmesi durumunda cilde parlak bir görünüm kazandırır. Bu amaçla keten tohumu maskesi hazırlayıp yüzünüze uygulayabilirsiniz.
Kan basıncını ve kan şekerini düzenlemesi ile tansiyon ve şeker hastaları tarafından kullanılması tavsiye edilir.
İyi kolesterol seviyesini arttırır ve metabolizmayı güçlendirir.
Diş eti ve boğaz rahatsızlıklarında gargara olarak kullanılır.
Keten tohumu göğüs büyütme konusunda da fayda sağlamaktadır. Düzenli olarak 15 gün boyunca göğüslere masaj yapıldığı takdirde olumlu etkiler yaratır.
Nasırların üzerine kompres yapıldığında iyi gelir.
Omega 3 yağı ile keten tohumu saç için de yararlı olur. Keten tohumu yağı kullananlar sağlıkla uzayan saçlara sahiptir. Ayrıca egzama ve sedef gibi deri hastalıklarına da iyi gelir.
Keten Tohumu Nasıl Tüketilir?
Kaynatılarak içilebilen keten tohumu daha lezzetli olması için kavrulmuş olarak da tüketilebilir. Özel bir tadı ya da kokusu olmayan bitki dövülüp öğütülerek toz haline de getirilebilir. Bu şekilde bir kaşığın ağza atılmasının ardından su içmek gerekir.
Yoğurt ve salataların yanı sıra pasta, börek gibi unlu ürünlerde de kullanmak mümkündür.
Keten tohumunun günde bir kaşık tüketilmesi sağlıklı bir hayat için idealdir. Daha fazla kullanılması sağlık açısından önerilmemektedir.
Tohum, yağ veya toz şeklinde kullanılabilen keten tohumunun kullanım şekli amaca göre değişir. Kimi zaman kabuklarıyla kimi zaman ise kabuksuz tüketmek gerekir.
Hazım konusunda sorun yaşamayan kişiler çekirdek halinde bitkiyi tüketebilir. Posalı ve lifli gıda tüketimi düşük olan kişiler de bitkiyi öğütmeden kullanırsa daha çok fayda sağlar.
Gaz sorunu ortaya çıkarsa bir fincan rezene çayı ile bu durum hafifletilebilir.
Su ile birlikte tüketilmesi tavsiye edilen keten tohumu yoğurt ve bal ile karıştırılarak da kullanılabilir.
‘Keten tohumu nasıl saklanır?’ sorusu, kolay bozulabilen bir ürün olmadığı için herhangi bir kavanozda uzun süre saklanabilir şeklinde yanıt bulur.
Öğütüldükten sonra ise saklanmadan hemen kullanılmalıdır. Aksi takdirde yağları acılaşır ve kalitesi düşer.
Keten Tohumu Zararları Nelerdir?
Tüm bu faydalarının yanında acaba keten tohumu zararlı mı, yan etkileri var mı? Bitkinin bilinen bir yan etkisi bulunmamaktadır.
Aşırı miktarda kullanılırsa sindirim sistemi sorunları, bağırsakların fazla yumuşaması ve deri kızarıklığı gibi istenmeyen durumlara yol açabilir.
Prostat kanseri hastalığı bulunanların tohumu kullanmaması önerilir.
‘Keten tohumu çocuklara verilir mi?’ sorusu da zararları olabileceği için önemlidir. Doktor bilgisi dahilinde, uygun görülen kullanım şekilleri ve dozları uygulanmalıdır.
Bitki östrojen hormonunun salgılanmasını tetiklediği için özellikle dikkat edilmelidir. Günlük kullanım miktarının doğru belirlenmesi elzemdir.
Bebeğinizin kabızlık problemini çözmek isterken gereğinden fazla kullanırsanız onun boşaltım sistemine zarar verebilirsiniz. Bebeklerin sindirim sistemi bitkiyi parçalamaya elverişli olmadığı için blender yardımıyla iyice ezerek kullanabilirsiniz.



Toplam 1 Yorumlar
SamueL

emeklerınıze saglık canlarr

Bir cevap bırakın.