Sohbet Girişi


* Şifreniz yoksa boş bırakın. ESKİ SÜRÜM İLE BAĞLAN

Koşkoz Bitkisinin Faydaları Nelerdir? Koşkoz Bitkisi Nelere İyi Gelir?


Koşkoz Bitkisinin Faydaları Nelerdir?

Koşkoz Bitkisinin Faydaları Nelerdir?

Koşkoz bitkisi baklagiller ailesine ait tek yıllık ve çok yıllık türleri olan Kars, Iğdır yöresinde yetişen bir bitki türüdür. Ülkemiz dışında Avrupa, Çin, Sibirya ve Altay dağlarında yetişmektedir. Soğuğa karşı dayanıklı olan bitki yükse miktarda vitamin ve tokoferol içermektedir. Latince ismi lathyrus tuberosus olan bitkiye halk arasında Koşkoz denmektedir. Koşkoz bitkisi Mürdümük bitkisinin bir alt türüdür.
Koşkoz Bitkisi Kullanımı
Koşkoz bitkisi üzerinde bulunan bezelyelerin dışı soyulur ve içerisindeki meyvesi direk olarak tüketilebilir. Aynı zamanda da meyveleri haşlanarak bitkisel tıpta şifa niyetine kullanılmaktadır. Koşkoz yumrularını suda haşladıktan sonra üzerine tuz atarak tüketebilirsiniz.
Koşkoz bitkisi içerisinde bulundurduğu yüksek miktarda enerji ile hayvansal yem olarak da Kafkaslarda kullanılmaktadır. Doğal yollar ile yetişmese de halk tarafından ekimi yapılan bitki kışa hazırlık amacı ile yetiştikten sonra toplanıp paketlenmektedir.
Koşkoz Bitkisinin Faydaları Nelerdir? Nelere İyi Gelir?
Koşkoz Rusya ve Kafkasya’da yumrularak haşlanarak kullanılmaktadır. Bu kullanım sayesinde kolit ve ishal hastalıklarının önüne geçilmektedir. Koşkoz tokoferol etken maddesi sayesinde mide hastalıklarına karşı iyi gelmektedir. Mide rahatsızlıklarının yanı sıra Altaylarda köylüler bitkiyi çiğ olarak baş ağrısı için tüketmektedir.
Kars yöresinde yaşayan kişilerde bitkinin dış kabuğunu soyarak hem bir besin kaynağı hem de bir ağrı kesici olarak tükettikleri bilinmektedir. Koşkoz bitkisini bilmiyorsanız eğer tüketmeden önce emin olmalısınız. Diğer zararlı bitkiler ile karıştırma ihtimali yüksek olan bitki emin olmadıkça tüketilmemelidir.
Hayvansal gıda olarak çok etkili bir yemdir. Maliyet olarak biraz pahalıda olsa Kafkaslarda hayvancılık ile uğraşan kişiler ekimini yapmakta veya doğal olarak toplayıp hayvanlara yedirmektedir. İneklerde süt oranını arttırdığı bilinen bitki aynı zaman da kurutulup ezilerek diğer yemler ile karıştırılıp hayvanlara verilmektedir.



Toplam 4 Yorumlar
meftun

güzelmiş ellerine sağlık...

SamueL

Emeklerınıze sagLık. saolun arkadaslar. emek veren herkese tesekkurler

Can User

Emeklerınıze sagLık. saolun arkadaslar. emek veren herkese tesekkurler

Mervecan

Bir kadın çiçek gibidir o çiçeği kırmamak gerekir İşte en güzel kanal Burası lafazan sohbet Eline sağlık canım benim

Bir cevap bırakın.