Sohbet Girişi


* Şifreniz yoksa boş bırakın. ESKİ SÜRÜM İLE BAĞLAN

Malatya Şehri tanıtımı - Malatya Gezilcek Yerleri - Yöresel Yemekleri


Malatya Şehri tanıtımı

Malatya Şehri tanıtımı

MALATYA 44
NÜFUSU:722, 065
İLÇELERİ:Akçadağ, Arapkir, Arguvan, Battalgazi, Darende, Doğanşehir, Doğanyol, Hekimhan, Kale, Kuluncak, Pötürge, Yazıhan ve Yeşilyurt.
TARİHÇESİ:Malatya’nın tarihî Hititlere dayanır. Merkez ilçenin 4 km yakınında Aslantepe Höyüğünde M.Ö. 8. Asra ait Hitit Sarayı çıkmıştır. Hititlerden sonra bu bölgeye Hitit asıllı Kargamış Krallığı, Mitanniler, Hurriler, Sami Babilleri, Asurlular, Medler ve M.Ö. 6. Asırda Persler hâkim oldu. 1071 Malazgirt Savaşından sonra 1085’te Selçuklular, Malatya’yı fethettiler. Selçuklulara bağlı Danişmendoğullarımn 1135-1175 seneleri arasında 40 sene başkenti oldu. 1175’te Malatya Türkiye Selçukluları Devletine(Konya’ya) bağlandı. 1516 senesinde Yavuz Sultan Selim Han, Memlûk Devletine son verince, Malatya kesin olarak Osmanlı Devletine katıldı. On sekizinci asır ortalarında iç ayaklanmalar sebebiyle, Kahramanmaraş’tan ayrılarak, Diyarbakır eyaletine bağlandı. Cumhuriyet devrinde il oldu. 1931’ de demiryolunun Malatya’ya varması ve 1937’de şehrin demiryolu ile Sivas’a bağlanması kalkınmasını temin etti.
NEREDE GEZİLİR:Ulu Cami, Akminâre Camii, Darende Somuncu Baba, Abdüsselâm Camii, Köprülü Mehmed Paşa Camii, Şahâbıyye-i Kübrâ medresesi, Malatya kalesi, Malatya arkeoloji müzesi, Mağaralar, Onar, Ansur Buzluk köyü, Orman Sırtı köyündedir ve tarih öncesi çağlara aittir. Aşağı İspendere ılıcası, Rotükan maden suyu da önemli bir mekândır.
NE YENİR: Erişte çorbası, irinti çorbası, pirpirim çorbası, sütlü çorba, kulak çorbası, yoğurtlu çorba. Çökelek salatası, kuru fasulye pilakisi, mercimek salatası, patates salatası, pazı cacığı, pirpirim cacığı, pirpirim salatası, dereotlu balık, herse, kabuk aşı, şam kebabı; kann-bumbar dolması, çimdik köfte, çökelekli çiğ köfte, darende köftesi, ekşili köfte, elmalı köfte, etli dolma köfte, kabaklı çimdik köfte, keloğlu köftesi, mercimek köftesi. Sıcak çiğleme, sıkma köfte, tiritli köfte, yassı köfte, yavanda içli köfte, tavşanlı yufka, bildik dolması, domates-biber dolması, ekşili kabak dolması, etli kevek köftesi, fasulye kavurması, geleli kebap, hırçikli lahana köftesi, kabak ekşisi, kabak kavurması, pat köfte, patlıcan kavurması, pazı sarması, tava, mahluta pilavı, pirinçli halle, simit pilavı, yarmacalı pilav. Akıtma, kömbe, serun, bilik, kâğıt kebabı, kayısı, kınalı ekmek, pileke, taş küllüğü, gurut çorbası, analı-kızlı, gilgirikli köfte. Keloğlan köftesi, zeytinyağlı marul sarması, fasulye yaprağı sarması, kabak çiçeği dolması, soğan dolması, patlıcan dövmesi, içli köfte, bulgur ve kurşun geçmez köftesi.
Ünlü Tatlılar:Demir tatlısı, fışfış, kabuk kavurma, kayısı dolması, peynir helvası, peynir lokma, yassı kadayıf ve kayısı tatlıları.
NEREDE YENİR:Malatya’nın yöresel lezzetlerini sunan Hacı Baba Kervansaray Lokantası Malatya’da uğramanız gereken bir lezzet noktasıdır.
NE ÜRETİR:Buğday, arpa, nohut, fasulye, tütün, şekerpancarı, patatestir. Kayısı, elma, kiraz, armut, dut, ceviz, kavun, karpuz, domates, patlıcan, taze fasulye, Beyaz oğul balı (kayısısı ve balı çok meşhurdur. El sanatları; ahşap oymacılığı, bakırcılık, çömlekçilik, halı ve kilim dokumacılığı (şayak dokumacılığadır. İğne ve tığ oyası da meşhurdur.



Toplam 2 Yorumlar
SamueL Samsa

malatya malatyaaa buLunmaz eşinnnnnnnnnnnn

Can User

Emeklerınıze sagLık ArkadasLar

Bir cevap bırakın.