Sohbet Girişi


* Şifreniz yoksa boş bırakın. ESKİ SÜRÜM İLE BAĞLAN

Manisa Şehri tanıtımı - Manisa Gezilecek Yerleri - Yöresel Yemekleri


Manisa Şehri tanıtımı

Manisa Şehri tanıtımı

MANİSA 45
NÜFUSU:1,319,920
İLÇELERİ:Ahmetli, Akhisar, Alaşehir, Demirci, Gölmarmara, Gördes, Kırkağaç, Köprübaşı, Kula, Salihli, Sarıgöl, Saruhanlı, Selendi, Soma ve Turgutlu.
TARİHÇESİ:Manisa’nın tarihi, Hititlerle başlar (M.Ö. 1450-1200) Hititlerin hakimiyeti altındaki topraklarda yaşayan İyonlar, bu bölgede İyon medeniyetini kurdular. Daha sonra bölgeye Lidyalılar, Persler, Makedonyalılar, Romalılar sahip oldu. Romanın ikiye bölünmesiyle, bölge Doğu Roma (Bizans) İmparatorluğu’na kaldı. Bizans’a karşı elde edilen 1071 Malazgirt Zaferinden sonra Anadolu Fatihi Süleyman Şah, 1076’da Anadolu Selçukluları Devletini kurdu ve Manisa’yı İzmir Fatihi Çaka Bey fethetti. Birinci Haçlı Seferinde Bizanslılar Manisa’yı ikinci defa Saruhan Bey fethetti. Selçuklu uç beylerinden olan Saruhan Bey, Manisa’yı başşehir yaparak Saruhan Sultanı Yıldırım Bayezid Manisa’yı Osmanlı topraklarına kattı. Tanzimat’tan sonra Manisa “Saruhan” adı ile anılır olmuştur. Birinci Dünya Harbinden sonra Anadolu’ya çıkan Yunan birlikleri, Manisa’yı işgal etmişler ve Manisa, 3 yıl 3 ay 12 gün (26 Mayıs 1919-8 Eylül 1922) Yunan işgalinde kalmıştır. Yunan ordusu bozguna uğrayıp geri çekilirken, Manisa’da bulunan 12 binanın 8 binini yakıp yıkmıştır. Cumhuriyetin ilânından sonra, sancaklara (vilâyet) il ismi verilince, Saruhan da il olmuş, 1927’de şehrin adı Manisa olarak değiştirilmiştir.
NEREDE GEZİLİR: Manisa Müzesi, Şart, Akhisar (Thyatira), Alaşehir (Philadelphia), Bintepeler-Lidya Kral Mezarları, Aigai, Kybele, Niobe, Ulu Cami, Sultan Camii, Akhisar ilçesindeki Ulu Cami, Saruhan Bey Türbesi, Yirmi İki Sultanlar Türbesi, Süleyman Şah Türbesi, Kurşunlu Kaplıcaları, Urganlı Kaplıcaları, Emir Kaplıcaları, Şart Kaplıcaları, Niobe-Ağlayan Kaya, Sipil Daği Millî Parkı ve Kula Evleri.
NE YENİR: Manisa kebabı, şevketi bostan. Salihli odun köftesi, patlıcan pidesi, sebzeli kebap, enginar dolması, yalancı sarma, sirkeli havuç, börülce tarator. Sikonata, simit ekmeği, mesir macunu, kula güveç kapaması, şekerli pide ve otlu pide.
Ünlü Tatlılar: Mantar tatlısı ile zerde.
NEREDE YENİR: Manisa merkezde bulunan Gülcemâl Kebapçısında Manisa kebabı yenilebilir. Ayrıca Akhisar’ın meşhur Akhisar köfte ve salatasını Köfteci Ramız Ustada tatmanız mümkündür.
NE ÜRETİR: Zeytin, buğday, mısır, pirinç, türün pamuk; karnabahar, kereviz, domates, patlıcan, üzüm, şeftali, kavun, karpuz, kiraz, nar ve kestane.



Toplam 1 Yorumlar
SamueL Samsa

Eniştenızım uLe manisaa Unutmayın benııııııııııııııı

Bir cevap bırakın.