Sohbet Girişi


* Şifreniz yoksa boş bırakın. ESKİ SÜRÜM İLE BAĞLAN

Ordu Şehri tanıtımı - Ordu Gezilcek Yerleri - Yöresel Yemekleri


Ordu Şehri tanıtımı

Ordu Şehri tanıtımı

ORDU: 52
NÜFUSU:715,409
İLÇELERİ: Akkuş, Aybast, Çamaş, Çatalpınar, Çaybaşı, Fatsa, Gölköy, Gölyalı, Görgentepe, İkizce, Kabadüz, Kabataş, Korgan, Kumru, Mesudiye, Perşembe, Ulubey ve Ünye.
TARİHÇESİ:Ordu ilinin bulunduğu toprakların tarihi çok eski devirlere dayanır. Anadolu’ya hâkim olan Hititlerin sınırında fakat Hitit hâkimiyetinin dışında kalan bu bölge, Hitit Devletinin yıkılışından sonra, mirasını paylaşan Frikya ve Lidya devletlerinin de, hâkimiyetine geçmemiştir. Ancak Batı Anadolu (İyonyalı) tacirler, burada ticarî koloniler kurdular. 1204’te Dördüncü Haçlı Seferi sonrasında kurulan Trabzon Rum İmparatorluğu bu topraklara hâkim oldu. Bağımsız olmasına rağmen, Konya Selçuklularına tâbi olan bu imparatorluğun toprakları gittikçe daraldı. Devamlı Türkmen göçleriyle Türkleşen bölge, 1346’da Canik Beyliğini kuran Hacıeminoğullarının idaresine geçti. 1391’de Yıldırım Bâyezîd Han, tarafından bölge toprakları Osmanlı Devletine katıldı. 1402 senesinde Sultan Bâyezîd’i yenen Timur Hanı, bölgeyi tekrar Hacıeminoğullarına verdi. Fatih Sultan Mehmed Hân, 1461’de Trabzon Rum Pontus Devletini ortadan kaldırarak, bütün bu bölgeyi kesin olarak Osmanlı Devletine kattı.
NEREDE GEZİLİR:Etnografya Müzesi, Kurul Kayası, Yason Burnu, Orta Cami-Merkez, Çambaşı yaylası, Aybastı-Perşembe yaylası, Mesudiye-Keyfalan yaylası, Yeşilce-Topçam yaylalar, Hoynat kalesi, Ünye kalesi,
NE YENİR:Hamsili pilav, karalâhana çorbası, ısırgan çorbası, kara kabak çorbası, karalâhana sarması ve Ünye pilâvı; hamsi tava, hamsi buğulaması, içli hamsi, pancar sarması, mısır çorbası. Çerkez tavuğu, yoğurtlu domates salatası, tirmit (mantar), yumurtalı sakarca ve yağlı…
NEREDE YENİR: Ordu’nun merkezindeki Kervansaray Lokantası ve Cihan Lokantası yöresel lezzetler için önemli duraktır.
NE ÜRETİR:Fındık, çay, lahana, barbunya, mısır, patates, arpa, çavdar, yulaf; armut, elma, kestane, kivi, Trabzon hurması, kiraz, dut. En çok avlanan balıklar hamsi, istavrit, kefal, palamut, torik, zargana, uskumru, mezgit, kalkan ve barbunya.



Bir cevap bırakın.