Sohbet Girişi


* Şifreniz yoksa boş bırakın. ESKİ SÜRÜM İLE BAĞLAN

Sakarya Şehri tanıtımı - Gezilcek Yerleri - Sakarya Yöresel Lezzetleri


Sakarya Şehri tanıtımı

Sakarya Şehri tanıtımı

SAKARYA 54
NÜFUSU:835,222
İLÇELERİ:Akyazı, Ferizli, Geyve, Hendek, Karapürçek, Karasu, Kaynarca, Kocaali, Pamukova, Sapanca, Söğütlü ve Taraklı.
TARİHÇESİ:Sakarya ilinin bilinen tarihi Hititlerle başlar. Anadolu’da ilk siyasî birliği kuran Hititler, bu bölgeyi sınırları içinde bulundurmuşlardır. Hitit Devleti iç karışıklıklar ve bölünmeler neticesi yıkılınca, bu bölge Friglerin eline geçti. Dış güçlerin tahrikiyle iç karışıklıklar ve bölünmelerden sonra yıkılan Friglerin yerine bölgeye Lidyalılar hâkim oldular. Persler, M.Ö. 6. Asırda Lidya Devletini yenerek, Anadolu’nun mühim kısmını işgal ettiler. M.Ö. 4. Asırda Makedonya Kralı İskender, Pers Devletini yenerek İran’ı ele geçirdi. 1071 Malazgirt Zaferinden sonra, Anadolu Fatihi Kutalmışoğlu Süleyman Şah emrindeki Türk ordusu, bütün Anadolu gibi Sakarya bölgesini de fethetti. 1921′ de Yunan ordusunun işgaline uğrayan Sakarya, Millî Mücadelede çok önemli bir rol oynayan şehirdir. Adapazarı, Karasu, Kandıra ve Geyve çarpışmaları Sakarya ilinin kahraman evlâtları sayesinde zaferle neticelendi. 25 Mart 1921’de başlayan işgal, 21 Haziran 1921’de sona erdi. Adapazarı; Tanzimat’tan sonra kurulan, müstakil sancak hâline getirilen Kocaeli sancağına, Cumhuriyet devrinde de 1954’e kadar Kocaeli’ne bağlı kaldı. 1954’te Kocaeli ilinden ayrılan bir bölüm, Adapazarı il merkezi olmak üzere, Sakarya ili kuruldu. Kocaeli’nin doğu yarısında kalan ilçeleri Sakarya iline bağlandı.
NEREDE GEZİLİR:Sakarya Müzesi, Deprem Müzesi, Rüstempaşa Camii ve hamamı, Orhan Gazi Camii, İmaret Camii, Şeyh Muslihiddin Camii, Başköprü (Justinianus köprüsü), Harmantepe kalesi, Çobanlar kalesi, Söğütlük kalesi, Roma anıt mezarı, Bitinya Mezarları. Hasan dağı, Sakarya ağzı, Sapanca gölü, Kuzuluk kaplıca ve maden suyu ile Ilıcaköy içmesi.
NE YENİR:Islama köfte, alişka, dil peynirli domates salatası, ıslama köfte, köfteli kabak, köbete. Boşnak böreği, maydanozlu alabalık, kabaklı kol böreği, çerkes tavuğu, çerkes pastası (peynirli), ezme fasulye, Dartılı Keşkek, haluj, pekmez ve yoğurt.
Ünlü Tatlılar:Üre tatlısı, sütlü kabak tatlısı ve kabak tatlısı.
NEREDE YENİR:Adapazarı’nın meşhur ıslama köftesini en güzel yapan yerlerden biri Meşhur Köfteci Mustafa Usta’dır. Alaşara Restoran ise leziz yemekler yapan; haluj, Çerkez tavuğu gibi yemeklerin denenebileceği güzel bir mekân. Restaurant Adapazarı Kayalar Memduhiye köyünün hemen girişinde.
NE ÜRETİR:Buğday, arpa, mısır, fasulye, şekerpancarı, ayçiçeği, patates, soğan, tütün, elma, armut, ayva, erik, kiraz, şeftali, ceviz, fındık, kestane, çilek, üzüm, patates ve şekerpancarı.



Toplam 3 Yorumlar
SamueL Samsa

Para Cıksın Hepınızı gezdırcem buralardaa merak etmeyınnnnnnnnnnnn

Mervecan

Sevgiyi kalbinde tut. Onsuz bir hayat, çiçekler öldüğünde güneşsiz bir bahçe gibidir. Buyurun gelin lafazan.sohbet...

Abidin

Evet burasıda güzel biyer

Bir cevap bırakın.