Sohbet Girişi


* Şifreniz yoksa boş bırakın. ESKİ SÜRÜM İLE BAĞLAN

Samsun Şehri tanıtımı - Samsun Gezilcek Yerleri - Yöresel Yemekleri


Samsun Şehri tanıtımı

SAMSUN 55
NÜFUSU:1,228,959
İLÇELERİ:Alaçam, Asarcık, Ayvacık, Bafra, Çarşamba, Havza, Kavak, Lâdik, 19 Mayıs, Sahpazarı, Tekkeköy, Terme, Vezirköprü ve Yakakent.
TARİHÇESİ:Samsun’da ilk yerleşmeler tarih öncesi dönemlere kadar uzanmaktadır. İlk yerleşmenin Samsun’un 14 km doğusunda Tekkeköy’ün hemen güneyinde yer aldığı tespit edilmiştir. Buradaki mağaralarda düz yerleşim yerlerinde yapılan kazılarda PALEOLİTİK (eski taş devri-M.Ö.600,000-10,000) ve MEZOTOLİK(orta taş devri-M.Ö. 10,000-8,000) çağa ait eserler bulunmuştur. Şehir pek çok defalar el değiştirmiştir. M.Ö.5, yy’da Atinalılar; M.Ö4.yy ‘dan önce Persler, daha somada Makedonyalılar(Büyük İskender) egemen olmuştur. M,Ö.331. Yılında Büyük İskender Amisos’u bağımsız şehir olarak ilân etmiş ve büyük Ölçüde hasar görmüştür.
NEREDE GEZİLİR:Kale Camii, Pazar Camii, Şeyh Seyyid Kutbiddin Camii ve türbesi, Yalı Camii, Isâ Baba Camii ve türbesi, Ulu Cami, Valide Camii, Fâzıl Ahmed Paşa medresesi, Saat kulesi, Amisos harabeleri, Çakırlar korusu, Hasköy korusu, Havza kaplıcası, ve Hamam yağı, Hıllaz kaplıcası,
NE YENİR:Peynirli, kıymalı, hamsili ve yumurtalı uzun ve yuvarlak Samsun pidesi, ıspanak çorbası, balık ekşilisi, hamsili bıldırcın, haşlama kefal, palamut tavası, çubuk kebabı, çerkes lepsisi, çerkes tavuğu, herse, kaz çevirmesi, sipsi, topalak, zeti, yanıç, pirinçli pide, bulgurlu börek, turşu kavurması, yer pancarı, kocakarı gerdanı, katık böreği, mısır çorbası ve hamsi çıtlaması.
Ünlü Tatlılar:Kabak reçeli, mısır unu helvası ve alaçam yufka tatlısıdır.
NE ÜRETİR:Buğday, çavdar, yulaf, mısır, pirinç, nohut, fasulye, şekerpancarı, ayçiçeği, bol miktarda soya, soğan, sarımsak, patates ve her çeşit sebze, bilhassa domates, biber, lahana, pırasa, patlıcan, taze fasulye, ıspanak, hıyar ve barbunya yetişir. Türkiye’de mısır ve fasulyenin en çok yetiştiği yer Samsun’dur. Kaliteli tütün yetişir ve mühim gelir kaynağıdır. Meyvecilik ileridir. Fındık, armut, şeftali, erik, ceviz, kızılcık ve kiraz bol miktarda yetişir.



Bir cevap bırakın.