Sohbet Girişi


* Şifreniz yoksa boş bırakın. ESKİ SÜRÜM İLE BAĞLAN

Şeftali Faydaları Nelerdir? - Şeftali Nelere İyi Gelir?


Şeftali Faydaları Nelerdir?

Şeftali Faydaları Nelerdir?

Tek çekirdeğe sahip olan meyve, kendi çekirdeğinden rahatlıkla yetiştirilebilir. Şeftali çekirdeği ve kabuğu birçok bölgede yakıt olarak kullanılır. Ayrıca şeftali çekirdeğinin iç kısmı hayvan yemi olarak değerlendirilmektedir. Meyvenin bol sulu olması meyve suyu üretimi için de ideal bir seçenektir.
Türkiye’de elmadan sonra en çok tarımı yapılan meyvelerden biri olan şeftali yaz meyvesi olarak bilinmesine karşın, her mevsim yetiştirilmeye müsait yapısından dolayı tezgâhlarda her zaman rastlanabilir.
Ülkemizde özellikle Bursa ve Akdeniz Bölgesinde yetiştirilen meyvenin ekonomik değeri yüksektir. Haziran ayından itibaren yaz mevsiminin sonuna kadar taze olarak dalından kopartılıp yenebilen şeftali dayanıksız bir meyvedir. Uzun süre saklanabilmesi için işlem görmesi gerekir. Kış aylarında şeftaliden hazırlanan komposto, reçel, meyve suyu ve marmelatlar tüketilebilir.
Şeftali Faydaları Nelerdir? Şeftali Nelere İyi Gelir?
Lezzeti ile büyüleyen şeftali hastalıkları tedavi edici yönleriyle de sağlımızı koruyucu etki gösterir.
• Yüksek oranda potasyum içeren şeftali, sinir iletimi ve hücre fonksiyonlarının düzenli çalışmasına katkı sağlar. Kalp krizi riskini en aza indirger.
• İçeriğinde yer alan fenol bileşiklerin antitümör özelliği vücut hücrelerini kansere karşı korur. Özellikle akciğer, kolon ve göğüs kanseri oluşumunu engeller. Kemoterapi sonrası dönemde oluşan rahatsızlıkları minimuma indirger.
• Yüksek C vitamini, antioksidan ve beta karoten içeriği vücudu enfeksiyonlara karşı korur. Aynı zamanda cildi besleyerek canlandırır. Şeftali cilde faydaları nedeniyle de cilt bakım ürünlerinde sıklıkla kullanılır. Şeftali maskesi ile cildiniz daha pürüzsüz ve canlı bir hale gelir.
• Şeftalideki beta karoten vücutta A vitaminine dönüşür ve görme fonksiyonuna olumlu katkı sağlar. Katarakt gelişimini önler ve retinada yaşa bağlı olarak oluşan hastalık risklerinden korur.
• Karaciğer ve böbreklerde oluşan zararlı toksinlerin vücuttan atılmasına yardımcı olur. Şeftali detoks suyu özellikle doğu kültüründe yaygın olarak kullanılır.
• Sıklıkla sorulan şeftali zayıflatır mı, şeftali şekeri yükseltir mi sorularının cevabı şeftalinin faydalarında gizlidir. Şeftali şeker oranı yüksek bir meyvedir. Ancak şeftalideki şeker doğal meyve şekeri olduğu için kan şekerini yükseltmez. Düşük glisemik indekse sahip olan kilo vermeye yardımcı olur.
Şeftali Zararları Nelerdir?
Sindirim sistemini hızlandıran şeftali kabızlık sorununu çözebilir ancak fazla tüketildiğinde ishale sebep olabilir.
Yüksek potasyum içeriğine sahip olan meyve aşırı tüketildiğinde böbreklerin yükünü artırır. Aşırı tüketimi böbreklere zarar verebilir.
Aşırı şeftali tüketimi alerjik reaksiyonlara sebep olabilir.
Şeftali K vitamini açısından zengin bir meyvedir. Aşırı tüketimi K vitamini alımını artırır, K vitamini yüksekliği hamile kadınlarda kanama riskini artırır.
Şeftali kabuğunda yer alan tüyler hamile kadınların boğazını tahriş edebilir. Ayrıca kabuğu boğazı kaşındırır. Gebelik döneminde şeftali alerjisi nedeniyle tüketimine dikkat edilmelidir.
Şeftalinin aroması ve yumuşak bir meyve olması böceklerin ilgisini çeker. Bu yüzden şeftali üretiminde zirai ilaç kullanımı fazla olur. Bu durum pestisit kalıntısını artırır. İyice yıkanmadan tüketilmesi mide bulantısı, ishal, karın ağrısı ve hatta zehirlenmeye yol açabilir.
Şeftali çekirdeği zehirlidir, yendiğinde zararlı etki yaratabilir.
Şeftali yaprağı da alerjik reaksiyonlara sebep olabilir. Uzun süre şeftali çayı kullanımı zehirleyici etki yaratabilir.



Toplam 3 Yorumlar
Abidin

Yazın en sevdiğim meyvalarin basın da gelir olsa da yesek hafif yumuşak sulu tatlı offf azim sulandi

meftun

Güzel ve nefis meyvedir kendileri...bahçede olmazsa olmazım ama çabuk kuruyor ağacı...çürüyor...

SamueL

Yüksek oranda potasyum içeren şeftali, sinir iletimi ve hücre fonksiyonlarının düzenli çalışmasına katkı sağlar. Kalp krizi riskini en aza indirger.

Bir cevap bırakın.