Sohbet Girişi


* Şifreniz yoksa boş bırakın. ESKİ SÜRÜM İLE BAĞLAN

Trabzon Şehri tanıtımı - Trabzon Gezilcek Yerleri - Yöresel Yemekleri


Trabzon Şehri tanıtımı

Trabzon Şehri tanıtımı

TRABZON 61
NÜFUSU: 740, 569
İLÇELERİ: Akçaabat, Araklı, Arsin, Beşikdüzü, Çarşıbaşı, Çaykara, Dernekpazarı, Düzköy, Hayrat, Köprübaşı, Maçka, Of, Sürmene, Şalpazarı, Tonya, Vakfıkebir ve Yomra.
TARİHÇESİ: Bilinen tarihî geçmişi en az 4000 yıl öncesine dayanan Trabzon, konumu itibarıyla tarihin bütün evrelerinde tüm dünyanın ilgisini çekmiş ender şehirlerden biridir. İyon kökenli Miletoslular Batı Anadolu’dan sonra M.Ö. 7. Yüzyılda Karadeniz’e de gelerek, kıyılarda koloni kentleri kurmuşlardır. Trabzon da, merkezi Sinop olan bu kolonilerin arasında sayılmaktadır ve birçok araştırmacı, kentin ilk kuruluşu olarak bu dönemi göstermektedir. Aynı yüzyılda Karadeniz Bölgesi Kafkasya’dan gelen Kimmerler ve onların ardından İskitlerin akınlarına uğramıştır. I. Bayezid’in 1398’de Samsun yöresini almasından sonra, Trabzon Komnenos Krallığı Osmanlı Devletine yıllık vergi ödemek zorunda bırakılmıştır. Fatih Sultan Mehmet’in öncülüğündeki Osmanlı Kuvvetleri Bölgeyi kuşatarak, 1461 yılında Trabzon’u ele geçirmiş ve Komnenosların egemenliğine son vermiştir. Trabzon, Osmanlı Döneminde önce eyalet ve sancak olarak şehzade ve mutasarrıflar tarafından idare edilmiştir. Trabzon 16. Yüzyılda, merkezi Batum olan Lazistan Sancağı ile birleştirilerek, eyalete dönüştürülmüş ve bu yeni idari birimin merkezi olmuştur. 1917′ de Rusya’da “Bolşevik Devrimi” olur, Bu Rusların Trabzon’dan çekilmesine de yol açar. Karadağ’da toplanan Türk Çeteleri, Akçaabat’a inerek, Yüzbaşı Kahraman Bey’in komutasında üç koldan Trabzon’a doğru yürür ve 24 Şubat 1918 tarihinde Trabzon’a girerler.
NEREDE GEZİLİR: Gülbahar Hâtûn külliyesi, Iskenderpaşa Camii, Semerciler Camii, Fâtih Camii, Kudreddîn Camii, Haghios Eugenius Kilisesi (Yeni Cuma Camii), Panaghia Chrysocephalos Kilisesi, Santa Maria Kilisesi, Ayasofya Kilisesi, Santa (Dumanlı) Alaca Han, Paşa Hamamı, Hacı Arif Hamamı, İmaret Deresi su kemeri, Kuzgundere su kemeri, İrene kulesi, Ayasofya Müzesi, Trabzon Kalesi, Çamburnu, Kisarna ve Yomra içmesi, Çalköy mağarası, Akarsu köyü mağarası, Karadağ Yaylası, Hıdırnebi Yaylası, Haçkalıbaba yaylası, ile bir tabiat harikası olan Uzun Göl..
NE YENİR: Vakfıkebir ekmeği, karalâhana çorbası, mısır çorbası, süt çorbası, sütlü kabak çorbası, balık turşusu, fasulye kavurması, malohta, hamsi kuşu; fasulye diplemesi, kabaklama, kıymalı etli karalâhana yığması; parça etli lahana sarması, pazı kayganası; yoğurtlu patates, bakla pilavı, balkabaklı pilav, kurze, kuymak, ağuz. Hamsi buğulaması, mısır ekmeği. Trabzon yağı, hamsi ızgarası, hamsi salamurası, hamsi haşlaması, hamsi çıtlatması, hamsili ekmek, içli tava. Tereyağı. Telli peyniri, lahana çorbası,
peynirli ve kıymalı pide meşhurdur. Akçaabat köftesi, Maçka’nın alabalığı çok meşhurdur.
Ünlü Tatlılar: Balkabağı tatlısı, laz böreği ve hamsiköy sütlacı.
NEREDE YENİR: Şehrin merkezinde çok meşhur olan ve 1856 yılından beri hizmet vermekte olan Kalkanoğlu pilavcısının meşhur etli pilavından yiyebilirsiniz. Ayrıca Akçaabatta Körfez Restaurant,
Nihaî Usta, Fevzi Usta, Trabzon’da ise; Kadakal, Sürmenede Serender Resîaurant, Maçka’da Çobandere Tesisleri, Zigana Pervanoğlu Et Lokantaları, Akçaabat köftesi, Cemil Ustanm ise balıkları ve sıcak ev baklavası denemeye değer lezzetlerdendir. Ayrıca Trabzon’un Sümela manastırı, Uzungöl gibi yüksek yerlerine çıkıldıkça alabalık tesislerinde taze alabalık ızgarası tatmak pekâlâ mümkün. Sürmene ilçesindeki Kalafatoğlu köftesi de, unutulmaz bir lezzettir.
NE ÜRETİR: Çay, patates, mısır, fındık, tütün, buğday ve fasulye. Armut, elma, kiraz. Hayvancılık; sığır, koyun, kıl keçisi ve kümes hayvanı beslenir. Arıcılık gelişmektedir. Trabzon’da mücevherat, bakır işleri, dantel; Vakfıkebir’de heybe, şal, peştamal; Araklı’da sepet, şimşir kaşık; Sürmene’de bıçakçılık gibi el sanatı gelişmiştir. Hatta “Çift ağızlı Sürmene bıçağı” ülke çapında tanınmıştır.



Toplam 5 Yorumlar
SamueL Samsa

Emek veren ellerınız dert Görmesınn Canlarrrrrrrrrrrr

meftun

Size her yer Tırabzon bize her yer lafazan.net.

Deli kadir

Kıyamet kopsada ölsek yav Puhahahaha

Deli kadir

Kıyamet kopsada ölsek yav Puhahahaha

SamueL Samsa

ahahahahaha .. :D:D

Bir cevap bırakın.