Sohbet Girişi


* Şifreniz yoksa boş bırakın. ESKİ SÜRÜM İLE BAĞLAN

Trüf Mantarı Faydaları Nelerdir? - Nelere İyi Gelir?


Trüf Mantarı Faydaları Nelerdir?

Trüf Mantarı Faydaları Nelerdir?

Trüf mantarı, mantar ailesinin Ascomycetes sınıfına ait bir türüdür. Genel olarak meşe ve fındık ağacıyla mikorizal ortaklık oluşturarak yetişir. Kendine özgü aroması ve tadı olan bu mantar, dünyaca ünlü şeflerin ve aşçıların ilgi odağıdır.
Yüzeyi sert kabuklarla kaplı oluğu için soyulması gerekir. Aromasını kaybetmemesi için soyma işlemi mantar piştikten sonra da yapılabilir. Toprağın altında yetişen ve ağaçlarla ortak yaşayan trüf mantarının bulunması ve toplanması diğer mantar türlerine göre zordur. Köpek ve domuz gibi hayvanlar tarafından kolayca tüketilir.
Trüf Mantarı Faydaları Nelerdir? Nelere İyi Gelir?
Besin değerlerinden de anlaşılacağı gibi insan sağlığı için çok faydalı bir gıda maddesidir.
Trüf mantarı etten daha değerli bir protein kaynağıdır. Etteki proteinden çok daha etkili protein değerine sahiptir.
Cinsel gücü artırıcı özelliği nedeniyle doğal bir afrodizyaktır.
Omurilik hastalarına önerilir. Omuriliği güçlendirici etkisi vardır.
Kolesterol hastalığının tedavisinde çok etkilidir.
Trüf Mantarı Özellikleri ve Çeşitleri
Trüf mantarı özellikleri hakkında şu bilgiler sunulabilir: Mantar, olgunluk sürecine ulaştığında 100 gr ağırlığa kavuşur. Bu olgunluk dönemi onun en lezzetli olduğu zamandır. Ağırlığının çoğunu su oluşturur. Tazeyken tüketilirse gerçek tadı ve aroması alınır. Bekledikçe bu özelliklerini kaybeder. O nedenle toplandıktan sonra en fazla 4 – 5 gün içinde tüketilmesi gerekir.
Kurutulmaya uygun bir mantar türü değildir. Trüf mantarı tadı ve aroması bozulmasın diye cam saklama kabında ve buzdolabında tutulmalıdır. Su ile temasına izin verilirse kolayca çürür. Kuru kalmasına önem gösterilmelidir. Trüf mantarları mikorizal oluşturdukları ağaçların köklerinde ve toprağın yaklaşık 5 – 20 cm altında yetişir ve kesinlikle yüzeye çıkmazlar. Trüf mantarı çeşitleri yaklaşık 70 adet olup en pahalı ve lezzeti olanları ise şunlardır:
Tuber magnatum – Beyaz trüf
Tuber melanosporum – Siyah kış trüfü
Tuber aestivum – Yaz trüfü
Tuber uncinatum
Beyaz trüf, en az bulunan ve en lezzetli olan çeşididir. Çiğ olarak tüketilebilen bir mantardır. Rengi ve yapısıyla patatesi andırır. Beyaz trüf mantarı günümüzde en çok İtalya’nın kuzeybatısında yer alan Piedmont bölgesinde yetiştirilir.



Toplam 2 Yorumlar
NEFRED

Www.lafazan.net

SamueL

Besin değerlerinden de anlaşılacağı gibi insan sağlığı için çok faydalı bir gıda maddesidir. Trüf mantarı etten daha değerli bir protein kaynağıdır. Etteki proteinden çok daha etkili protein değerine sahiptir. Cinsel gücü artırıcı özelliği nedeniyle doğal bir afrodizyaktır.

Bir cevap bırakın.