Sohbet Girişi


* Şifreniz yoksa boş bırakın. ESKİ SÜRÜM İLE BAĞLAN

Artvin Şehri tanıtımı - Artvin Gezilcek Yerleri - Yöresel Yemekleri


Artvin Şehri tanıtımı

Artvin Şehri tanıtımı

ARTVİN 08
NÜFUSU:168,092
İLÇELERİ:Ardanuç, Arhavi, Borçka, Hopa, Murgul, Şavşat ve Yusufeli.
TARİHÇESİ:M.Ö.3 bin yıllarında Orta Asya’dan göç ile gelen Türk kavimlerinden Huniler, Artvin’e yerleştiler. Alparslan’ın 1071 Malazgirt Zaferine kadar Türklerin Anadolu’ya göçleri devam etti. Son olarak, Dokuz Oğuzlar 1071’de Anadolu’ya yerleştiler. Artvin 1071 Malazgirt Savaşından sonra Selçuklu Türklerinin eline geçti. Selçuklulardan sonra buraya sırasıyla; Moğollar, İlhanlılar, Cezayirliler, Karakoyunlular, Timurlular, Akkoyunlular ve Safeviler hakim oldu. Fatih Sultan Mehmet Han zamanında, Osmanlı Devleti sınırlarına dahil edildi. 1878 Osmanlı-Rus Savaşında, Rusya tarafından işgal edildi. 43 sene anavatandan ayrı kaldı. Türk İstiklâl Savaşında Kazım Karabekir Paşa, Ermeni ordusunu yenince, Artvin 7 Mart 1921 ‘de yeniden Anavatana kavuştu.
NEREDE GEZİLİR:Artvin Livana Kalesi, Şavşat Satlet Kalesi, Ardanuç Gevhernik Kalesi, Ortacalar Merkez Camii Arhavi, Muratlı Camii Borçka, Esenköy Camii Murgul, Kocabey Camii Şavşat, Demirkent Camii Yusufeli, İskender Paşa Camii ve Türbeleri, Ardanuç, Altıparmak Barhal, Manastır Kilisesi Camii Yusufeli, Hamamlı Dolishana, Manastır Kilisesi Merkez, İşhan Kilisesi Yusufeli, Yeni Rabat Kilisesi Ardanuç, İbriga Şapeli Borçka, Tibeti Kilisesi Şavşat, Köprülü Kilise Şavşat, Porta Manastır Kilisesi Merkez, Dörtkilise Manastırı Yusufeli,
NE YENİR:Kuymak, püşürük çorbası, bişi, hınkal, helle, tutmaç, pancar, cincar, pucuko, hasuta, kaysefe, zurbiyet, lâz böreği, çergebaz, gendima, cevizli salata, herisa, şilav, soğan harşosu, çinçar çorbası ve lor çorbası.
NEREDE YENİR:Artvin merkezde bulunan Çavıışoğlu Restaurant buradaki lezzet noktamızdır.
NE ÜRETİR:Artvin’de en çok çay, patates, buğday, mısır, arpa, fasulye, soğan, tütün, pirinç; meyve olarak da; fındık, portakal, mandalina, elma, armut, üzüm, ceviz, kestane, kiraz, vişne, şeftali, erik ve kayısı yetişir. Orman ürünleri; kızılağaç, kayın, gürgen, meşe, kestane, ladin, köknar, ardıç ve sarıçam bulunur.



Toplam 5 Yorumlar
Mervecan

Ellerine sağlık canım benim güzel bilgi arkadaşlar lafazan sohbet de buyurun gelin en güzel yer

Nxy

Paylasim icin tskler

SamueL

Emek veren herkese tesekkur ederım.Yuregınız dert görmesınnnnn

Cihat

Emek veren herkese tesekkur ederım.Yuregınız dert görmesınnnnn

meftun

Güzel şehirlerimizden birisi..www.lafazan.net

Bir cevap bırakın.