Sohbet Girişi


* Şifreniz yoksa boş bırakın. ESKİ SÜRÜM İLE BAĞLAN

Bolu Şehri tanıtımı - Bolu Gezilcek Yerleri - Yöresel Yemekleri


Bolu Şehri tanıtımı

Bolu Şehri tanıtımı

BOLU 14
NÜFUSU:270, 417
İLÇELERİ:Merkez, Çilimli, Dörtdivan, Gerede, Göynük, Kıbrısçık, Mengen, Mudurnu ve Seben.
TARİHÇESİ:Bolu tarihinin her devresinde ilgi çeken yörelerden olmuştur. Hitit İmparatorluğu’nun tarihe karışmasından sonra, Anadolu güç dengeleri değişti. Phyrig ve Bithynlerden önce de Bebryler, Mariandyler, Koukonesler, Thynler ve Paphlagonlar Bolu yöresinin ilk ahalisini teşkil ettiler. Lydler, Persler de Bolu’da hakim topluluklardı. Helenler başka kültür ve görüşü Bolu’ya taşıdılar. Bithynhlerden sonra, yöre halkı bu defa Romalılara boyun eğdi. Helenleşmenin yerini bu defa Latinleşme aldı. Tanzimat ve Islahat uygulamaları Bolu’da aksiliklerini buldu. Bolu idarî değişikliklere de sahne oldu. Kastamonu vilayetinin bir sancağı, sonra müstakil Bolu sancağı şeklinde getirildi. İzmir’in Yunanlılarca işgali üzerine Bolu basınında kamyonunda tepkileri ortaya çıktı. Redd-i İlhak Cemiyetinin paralelinde toplantılar düzenlenerek, Yunanlılar arkasındaki İtilaf Devletleri kınandı. Muhtemel bir Yunan işgali Düzce ve Bolu’da yaşanmadı. Bolu, Sakarya meydan Savaşı, Kütahya mücadelesi ve Afyonkarahisar dolaylarındaki ölüm kalım savaşlarına insanca yardımlarda bulundu.
NEREDE GEZİLİR:Yedigöller Millî Parkı, Kartalkaya, Şifalı Su, Sünnet Gölü, Abant Gölü, Gölcük, Gölköy baraj gölü, Antinoos Tapınağı, Akşemseddin Türbesi, Gazi Süleyman Paşa Camisi, Konuralp Roma Tiyatrosu,
NE YENİR:Kabaklı gözleme, kedi batmaz, Bakla çorbası, Oğmaç çorbası, Göynük’ün şeker fasulyesi, Mengen’in peyniri ve pilavı, yoğurtlu bakla çorbası, imaret çorbası, acı su bazlamacı, çantıklı pide, orman kebabı, kaldırık dolması, çılbır, Kanlıca mantarlı kuzu kavurması, kaşık sapı, keşli cevizli erişte, kaşık atmaç, bakla çullaması, paşa pilavı, kabak hoşafı, palize, coş hoşafı, karavul şerbeti, kızılcık şurubu.
Ünlü Tatlılar:Fındık şekeri, çikolatası, çam balı, kaymağı, Bolu Beyi tatlısı, uğut tatlısı, saray helvası, 40 katlı cevizli ev baklavası, köpük helvası, Seben’in elması ve üzümü.
NEREDE YENİR:Otel Yurdaer Mutfak Sanatları Merkezi tarihî bir mekân olup, en iyi Bolu aşçılarının yetiştiği bir lezzet durağımızdır. Burada 100-150 civarında yemek çeşidi bulunur. Ayrıca yolu Bolu dağından geçenler için Berceste adlı yer meşhur Bolu dağı sahanda yumurtası, ızgara çeşitleri ve diğer yemek çeşitleriyle hizmet veren bir mekândır.
NE ÜRETİR:Buğday, arpa, yulaf, çeltik, mısır, nohut, fasulye, fiğ, burçak, tütün, şeker pancarı ve şeker pancarı tohumu, patates. Ayrıca Bolu’da faaliyette bulunan önemli sanayi dalları gıda, orman ürünleri ve mobilya, metal eşya ve makine, dokuma-giyim eşya, deri ve kâğıt sektörleridir.



Toplam 3 Yorumlar
meftun

En iyi aşçılar burdan çıkıyorlar...

SamueL

Emek veren herkese tesekkur ederım.Yuregınız dert görmesınnnnn

Can User

süpersınızzz

Bir cevap bırakın.