Sohbet Girişi


* Şifreniz yoksa boş bırakın. ESKİ SÜRÜM İLE BAĞLAN

Boza Faydaları Nelerdir? - Boza Mucizesi Nelere İyi Gelir?


Boza Faydaları Nelerdir?

Boza Faydaları Nelerdir?

Boza, Farsça darı anlamına gelen ‘buze’ kelimesinden gelir. Türkler boza ile 9. yüzyılda Orta Asya Türkleri sayesinde tanışır. Boza vücuda sıcaklık veren yüksek kalorili bir içecektir. Yüksek kalorisi nedeniyle tok tutan boza zengin vitamin ve mineral kaynağıdır. Yüksek protein, yağ ve karbonhidrat içeriğinden dolayı besin değeri yüksektir. Dünyanın her tarafında yaygın olarak tüketilen boza tüccar gemileri vasıtasıyla geniş bir coğrafyaya hakimdir.
Boza Nedir? Neden Yapılır?
Osmanlıdan günümüze kadar uzanan boza ham maddesi:
Yulaf
Pirinç
Darı
Arpa
Buğday veya mısır olan tarihi bir içecektir.
Lezzeti kadar içerdiği E, B1,B2, A vitaminleri ve fosfor, demir gibi mineral içeriği ile de oldukça sağlıklıdır.
Mısır ve Kuzey Afrika sahillerinden Akdenizli gemi tüccarları yardımıyla önce batıya, Asya ülkelerine ve Çin’e, oradan da İran ve Afganistan’a kadar geniş bir alana yayılan boza, ambalaj sanayinin gelişmesi ile birlikte ticari bir içecek haline gelir. Eski yıllarda Türkiye’de ramazan ayının habercisi olan boza marka haline gelen özel bir içecek olarak severek tüketilmektedir.
Boza helal mi ya da boza neden haram soruları boza ile ilgili akla gelen sorular arasındadır. Osmanlılarda 16. yüzyılda iki tip boza yapılırmış:
İlki Ermeniler tarafından yapılan, fazla mayalandığı için içeriğinde alkol barındıran ve içeni sarhoş eden Mırmırık.
Diğeri de tatlı boza olarak adlandırılan ve fazla mayalandırılmayan Arnavut Bozası. Ekşi mayanın sarhoş edici özelliğinden dolayı o tarihlerde görev yapan şeyhülislam Ermeni bozasını yasaklamış. O gün, bugündür de haram ya da helal mi diye sorulur olmuş.
Boza Faydaları Nelerdir? Boza Mucizesi Nelere İyi Gelir?
İçeriğinde yer alan vitaminler bozanın soğuk algınlığına karşı vücudu korumasını sağlar. Özellikle balgam çıkarmayı sağladığı için öksürüğü kesme konusunda faydalıdır. Alerjik bronşite ve astıma iyi geldiğine dair yapılan çalışmalar 2-3 gün boyunca boza içmenin akciğerleri rahatlattığını kanıtlamaktadır.
Yüksek protein, karbonhidrat ve yağa ek olarak vitamin ve mineral içeriği bozanın besin değerini artırır ve anne sütünü arttırıcı etki gösterir.
İçeriğinde yer alan laktik asit midenin sindirim ve hazmetme yeteneğini geliştirir ve bağırsakları temizler.
Antioksidan yönünden zengin olan boza vücudun bağışıklık sistemini güçlendirerek kanser riskine karşı hücreleri korur. Ayrıca kanser tedavisi için uygulanan kemoterapi sırasında kemoterapinin yan etkilerini azaltır.
Yüksek vitamin içeriği gelişme dönemindeki çocukların kemik yapılarını güçlendirir ve yaşlılıkta meydana gelebilecek kemik hastalıklarına karşı eklemleri güçlendirir.
Yüksek B vitamini içeriği vücudun kronik yorgunlukla baş etmesine yardımcı olur ve yüksek kalori değeri enerji vericidir. Özellikle sporcular, hamile ve emziren kadınların beslenme programlarında boza önemlidir.
Yine içeriğindeki B vitaminleri sinir sistemi üzerinde olumlu bir etki yaratır ve stresle mücadele etme gücü verir.
B12, fosfor ve demir içeriği cilt ve saç sağlığı üzerinde faydalıdır. Saçların dökülmesini önler, cildi nemlendirir ve cildin sağlıklı olmasını sağlar. Düzenli olarak boza tüketirseniz cildiniz eskisinden daha parlak ve saçlarınız daha dolgun olabilir.
Boza Zararları Nelerdir?
Yüksek kalorili bir içecek olan boza kilo almak istemeyenlerin uzak durması ya da kontrollü tüketmesi gereken bir içecektir.
Maya kullanılarak yapılan bir içecek olan boza bazı insanlarda mide problemleri yaratabilir.
Şişkinlik, gaz, kabızlık ve ishal boza içenlerde gözlenebilir.
İçeriğinde kullanılan şeker, diyabet hastalarının kan şekerini yükseltir. Doktor ya da diyetisyene danışmadan diyabet hastalarının boza tüketmemesi önerilir.
Yüksek karbonhidrat içeriği özellikle tansiyon hastaları üzerinde de etki yaratabilir. Fazla miktarda boza tüketimi tansiyonu yükseltebilir.
Boza içeriği ile birçok faydalı etkiye sahip olsa da dikkatli tüketilmesi gereken farklı aromaya sahip bir içecektir.



Toplam 2 Yorumlar
SamueL

İlki Ermeniler tarafından yapılan, fazla mayalandığı için içeriğinde alkol barındıran ve içeni sarhoş eden Mırmırık. Diğeri de tatlı boza olarak adlandırılan ve fazla mayalandırılmayan Arnavut Bozası. Ekşi mayanın sarhoş edici özelliğinden dolayı o tarihlerde görev yapan şeyhülislam Ermeni bozasını yasaklamış. O gün, bugündür de haram ya da helal mi diye sorulur olmuş.

Abidin

arkadaşlar bu bozayı bizim burda velimeşe köyü var burda her çeşitini yapıyolar dünyaya ital ediyolar

Bir cevap bırakın.