Sohbet Girişi


* Şifreniz yoksa boş bırakın. ESKİ SÜRÜM İLE BAĞLAN

Kütahya Şehri tanıtımı -Kütahya Gezilecek Yerleri


Kütahya Şehri tanıtımı

Kütahya Şehri tanıtımı

KÜTAHYA 43
NÜFUSU:583,910
İL ÇELERİ:Altıntaş, Aslanapa, Çavdarhisar, Domaniç, Dumlupınar, Emet, Gediz, Pazarlar, Şaphane, Hisarcık, Simav ve Tavşanlı.
TARİHÇESİ:Kütahya ve çevresinin tarihî Hititlerle başlar. Hititlerin iç savaş ile bölünüp yıkılmasından sonra, Kütahya ve çevresi Frikya, sonra da Lidya devletlerinin hâkimiyeti altına girdi. Persler, M.Ö. 6. asırda Lidya’yı yenince Anadolu gibi bu bölgeler de Perslerin istilâsına uğradı. M.Ö. 4. Asırda Makedonya Kralı İskender, Anadolu ve İran’ı istilâ etti. Pers Devletini ortadan kaldırdı. M.Ö. ikinci asırda Roma bütün Anadolu’yu imparatorluğuna kattı. Afyon, Ankara, Antalya, Aydın, Balıkesir, Bilecik, Bolu, Burdur, Bursa, Çankırı, Denizli, Eskişehir, Isparta, İzmir, Kastamonu, Manisa, Muğla, Sakarya, Uşak ve Zonguldak. Kütahya, 17 Temmuz 1921’den 30 Ağustos 1922’ye kadar 1 yıl 1 ay 14 gün Yunan işgalinde kalmıştır. Büyük taarruzda geri alınan şehir, yakılıp yıkılmıştı. Kütahya, İstiklâl harbinde mühim yer işgal etmiş ve bu harbin neticeye ulaşması topraklarında kazanılan zaferle sağlanmıştır. Nitekim İstiklâl Harbinin en çetin çarpışmaları, Kütahya topraklarında olmuş, 30 Ağustos 1922’de Başkomutanlık Meydan Savaşı burada yapılmış ve Yunan ordusu Dumlupınar bucağında hezimete uğratılmıştır.
NEREDE GEZİLİR. Balıklı Camii, Hıdırlık Mescidi, Ali Paşa Camii, Câmi-iKebir(Ulucami),Kurşunlu Cami(KasımpaşaCâmii, Dönenler Camii, Mevlevihane Dergâhı, Çinili Cami, Kütahya müzesi, Çavdarhisar Açık Hava müzesi, Macar (Lajos Kossuth) evi, Dumlupınar anıtı, Hükümet Konağı, Kütahya kalesi, Aizani (Çavdarhisar) harabeleri, Taş Köprü, Ansir ve Sieaus, Kütahya, ormanları, yayları, mesire yerleri, kaplıcaları, ile meşhurdur. Emet Kaplıcaları, Kaynarca kaplıcası, Gediz kaplıcaları, Gediz ılıcası ve Simav-Eynal kaplıcası görülmesi gereken yerlerdir.
NE YENİR:Şibit (ıspanaklı börek), mantı, kızılcık tarhanası, ak tarhana çorbası, miyane çorbası, cimcik, labada dolması, gözleme, tosunum, kaygana, kapamapelüze, dolamber böreği, namaz dolması, gökçümen hamursuzu, tekke çorbası, çene çarpan çorbası, kalbur köftesi, kuru köfte, etli bükme, göveç, küp kebabı, çevirme kebabı ve kuyu kebabı.
Ünlü Tatlılar:Höşmerim, kaymak baklavası, yufka tatlısı ve kötdür tatlısı.
NEREDE YENİR:Kütahya merkezdeki Asilzade Restaurant ve Huzur Restaurant Kütahya lezzetlerini tadabileceğiniz iki önemli noktadır.
NE ÜRETİR:Buğday, arpa, mısır, nohut, fasulye, burçak, şekerpancarı, kenevir lifi, kenevir tohumu, sakız ve tohum olarak haşhaş, patates ve soğandır. Ayçiçeği, domates, patlıcan, biber, lahana. Kiraz, vişne, elma, armut, şeftali, ceviz, kestane, çilek, kavun ve karpuz. Büyü ve küçükbaş hayvancılık ile arıcılık yapılır. El sanatlarında, tabakçılık, urgancılık, hasırcılık, yemenicilik, çini ve porselen önde gelen sanatlardır.



Toplam 1 Yorumlar
SamueL Samsa

Emek veren ellerınıze sagLık Cok Tesekkurlerrrrrrrrrrrrrrrrrr

Bir cevap bırakın.