Sohbet Girişi


* Şifreniz yoksa boş bırakın. ESKİ SÜRÜM İLE BAĞLAN

Samsun`da Gezilip Görülecek Doğa Harikasi Yerleri


Samsun`da Gezilip Görülecek Doğa Harikasi Yerleri

Samsun`da Gezilip Görülecek Doğa Harikasi Yerleri

Yeni bir keşif yolculuğuna çıkmak için farklı bir şehir arıyorsanız eğer, sizleri Samsun“un doğal güzelliklerine, zengin mutfağına ve gezilecek tarihi mekanlarına davet ediyoruz.Karadeniz’in görülmeye değer şehirlerinden biri olan Samsun, doğal güzellikleri ve tarihi varlıkları ile kendisini keşfedecek gezginleri bekliyor…
Karadeniz’in en fazla yeşil olan yeri Samsun`a yolunuz düşerse nereye gidelim diye düşünmeyin.Samsun`da gezilecek yerler listesi sizler için hazırladık.

Yakakent

Samsun Yakakent ilçesinin eşsiz sahili ve doğası sebebiyle Yakakent Samsun’un incilerinden biridir. Şehirde yaşayan halk Yakakent’e gümenez demektedirler.

Yakakent (Gümenez) sahili: Bir tarafı orman bir tarafı sahil olan Yakakent plajları, lokantaları, otelleri, kafeteryaları ve hediyelik eşya satan yerleriyle daha bir güzel. Sahilde katmerlerin, gözlemelerin yapıldığı küçük büfeler ve semaver çay yapan yerler bulabilirsiniz. Yakakent Limanı ise ayrı bir güzellikte. Sinop sınırında olan Yakakent’ten Sinop merkez sanki denizin ortasında bir ada gibi gözüküyor.

Yakakent’e gittiğinizde Limanda Sinop tarafına doğru ilerledikçe doğanın eşsiz güzelliklerini göreceksiniz. Samsun gezinize sinop tarafından başlarsanız Yakakent’te gezmeden gitmeyin.

Geyikkoşan Sahili

Karadeniz’in en güzel sahillerinden biridir Geyikkoşan Sahili. Samsun’un temiz denizini gözler önüne seren sahil, aynı zamanda bir mesire yeridir.

Geyikkoşan Sahili, Alaçam ilçesinde bulunup, şehir merkezine 78 kilometre uzaklıktadır. Samsun gezinizde, Karadeniz’in sularında serinleyeceğiniz bu bölge, geniş bir kumsala ve plaja sahiptir. Aynı zamanda sahil kıyısı boyunca konaklama tesisleri de yer alıyor. Dilerseniz uzun bir tatil için Geyikkoşan Sahili’ndeki otellerin birinde konaklayabilir, Samsun’un doğasında dinlendirici bir tatil geçirebilirsiniz.

Tatiliniz sırasında şehrin önemli gezi noktaları arasındaki; Fazıl Ahmet Paşa Medresesi’ni, Kabaceviz Şelaleleri’ni ve Akalan Şelaleleri’ni de ziyaret edebilirsiniz.

Ladik Gölü

Samsun’un coğrafyasını güzelleştiren yapılardan biridir Ladik Gölü, 870 hektarlık bir alana hâkim olan Ladik Gölü’nün üzerine küçük adacıklar bulunur.

Göl, SİT alanı olarak ilan edilmiş olup, çevresinde yapılaşma izni yoktur. Gölün çevresindeki dağ ve orman manzaraları insanı dinlendiren bir atmosfere sahiptir. Gölde; tahta balığı, turna balığı ve tatlı su levreği gibi balıklar bulunduğu için, balıkçılık turizminde önemli bir yeri vardır. Ladik Gölü’nde yelken yarışları ve sörf yapmak da mümkündür.

Samsun Ladik’te bulunan göl, şehirde yapacağınız en huzurlu gezilerden biri olacak. Farklı bir macera için veya sadece dinlenmek için Ladik Gölü’nü mutlaka ziyaret etmelisiniz.

Akalan Şelaleleri

Samsun-Bafra’da bulunan Akalan Şelaleleri, aynı ismi taşıdığı Akalan Köyü sınırları içerisindedir.

Büyüklü küçüklü tam 18 şelaleden oluşmaktadır ve çevresinin güzelliğiyle farklı bir dünyanın kapılarını aralar misafirlerine.

Şelaleler 15 metre yükseklikten düşmektedir. Çevresindeki bitki örtüsünün zenginliği arasında hem piknik yapılabilir hem de doğa sporları…

Akalan Şelaleleri’nde keyifli ve dinlendirici vakitler geçirebilir ve Samsun tatilinizde doğaya doyabilirsiniz.

Kabaceviz Şelaleleri

Samsun’un tabiat harikalarından biri olan Kabaceviz Şelaleleri, il merkezine yaklaşık 32 kilometre uzaklıkta bulunmaktadır. Tekkeköy ilçesine ise sadece 22 kilometre mesafede yer alır.

Kabaceviz Şelaleleri, üç aşamadan oluşuyor. Şelalelerin olduğu bölge turizm açısından önemli bir yere sahip. Çünkü burada dağcılık, trekking, foto safari yapılabiliyor. Bunların yanı sıra piknik yapma imkanı da bulunuyor.

Kabaceviz Şelaleleri’ne en güzel yolculuklar Mayıs ve Ekim ayları arasında oluyor. O dönemlerde yolunuz Samsun’da geçecekse Kabaceviz Şelaleleri’ni mutlaka ziyaret etmelisiniz.

Kabaceviz Şelaleleri’ne dostlarınızla gidecekseniz trekking yapabilir yada ailenizle birlikteyseniz güzel bir piknikle gününüzü taçlandırabilirsiniz.

Hamamayağı Kaplıcası

Samsun’un turizm açısından önemli bir noktasıdır Hamamayağı Kaplıcası.

Kaplıcaların bulunduğu bölgede tesislerin bulunması ve piknik yapabilme imkânı, bölgenin özellikle yaz aylarında sıkça ziyaret edilmesini sağlıyor. Sadece yöre halkı değil, şehre gelen turistler de Hamamayağı Kaplıcası’na yoğun ilgi göstermektedir.

Hamamayağı Kaplıcası, Ladik ilçesine 13 kilometre uzaklıktadır. Kaplıca suları mineraller bakımından oldukça zengindir. Hatta dünya üzerinde önemli kaplıcaların başında gelmektedir. Mineralli suların; romatizmaya, sinir hastalıklarına, nevrit ve nevraljiye şifa olmaktadır.

Samsun’un Ladik ilçesindeki Hamamayağı Kaplıcası, içerisinde bulunduğu tesisleri ve piknik alanlarıyla sizleri bekliyor.

İlk Adım Anıtı – Samsun Atatürk Anıtı

Samsun-Atatürk Bulvarı üzerindeki iskelede bulunan Atatürk’ün heykeli, şehrin simgelerinden biridir.

19 Mayıs 1919 yılında Atatürk’ün Bandırma Vapuru’ndan indiği iskelenin önünde bulunan İlk Adım Heykeli, Atatürk’ün doğumunun 100. yılında yapılmıştır.

Milli Mücadele’nin ilk yıllarında Samsun’a giden Atatürk’ün ilk adım attığı yer olan anıt, Mimar Seçkin Viter tarafından tasarlanıp yapılmıştır.

Şehir merkezinde dolaştığınız günlerde İlk Adım Anıtı’nı ziyaret edebilir ve anıtı ölümsüzleştirmek için fotoğraflayabilirsiniz.

Samsun Arkeoloji ve Etnografya Müzesi

Samsun Arkeoloji ve Etnografya Müzesi, şehrin en gezilesi noktalarından biridir. Samsun’a gelen turistler şehrin Arkeoloji ve Etnografya Müzesi’ni ziyaret yerlerine mutlaka dahil ediyor.

Müzenin 1976 yılında yapımına başlanmış olup, 1981 yılında ise hizmete açılmıştır. Şehrin en zengin koleksiyonlarına sahip bir müzedir ve en önemli eserlerinin başında Amisos hazinesi gelir.

Müzede yer alan eserler arasında; mezar stelleri, kabartmalar, bronz bir heykel, çanaklar-çömlekler ve som altından ölü hediyeler sergilenmektedir.

Samsun Arkeoloji ve Etnografya Müzesi’ndeki etnografik eserler arasında bindallılar, cepkenler, peşkirler, saat keseleri ve mutfak eşyaları bulunmaktadır. Müze ziyaretinizde hem şehri yakından tanıyacağınız yöresel eşyalar hem de tarihin farklı dönemlerine ait eserler arasında keyifli bir yolculuk yapacaksınız.

Samsun Arkeoloji ve Etnografya Müzesi, il merkezinde yer alan fuar alanının içinde bulunduğu için kolay bir ulaşım yoluna sahiptir.

Lerdüge Tümülüsleri

Eğer yakın bir zamanda Samsun’a gitmeyi planlıyorsanız sizlere bu sayfamızda şehrin tarihi mekanlarından biri olan Lerdüge Tümülüsleri’nden bahsedeceğiz.

Lerdüge Tümülüsleri, Havza’nın 21 kilometre uzaklığında aynı ismi taşıdığı Lerdüge Köyü sınırları içerisindedir. Bu bölgede yapılan kazı çalışmaları 1946 yılında gerçekleşmiştir. Gün yüzüne çıkarılan eserler günümüzdeAnkara Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde sergilenmektedir. Samsun’un eski yerleşim alanlarından biri olan Lerdüge Tümülüsleri’nda altın süs eşyaları da bulunmuştur.

Samsun gezi rotanıza bu bölgeyi de dahil edebilir eğlenceli bir tarih yolcuğu yaşayabilirsiniz. Hemen söyleyelim; eğer özel aracınızla gelecekseniz Samsun’da yer alan İkiztepe Höyüğü, Tekkeköy Mağaraları,Amisos Tepesi ve Dündartepe Höyüğü’nü de kolaylıkla gezebilirsiniz.

Kaledoruğu Höyüğü

Samsun-Kavak’ta bulunan Kaledoruğu Höyüğü, şehrin eski yerleşim alanlarından biridir.

İl merkezine 40 kilometre kadar uzaklıkta bulunan höyük, Kavak Höyüğü ismiyle de bilinmektedir. Höyükte 1940-1942 yıllarında arkeolojik kazı çalışmaları yapılmıştır. Yapılan kazılarda Eski Tunç Çağı’n ait buluntular ortaya çıkarılmıştır. Yivli kaplar, hançerler, kale kalıntıları gün ışığına çıkarılan eserler arasındadır.

Kaledoruğu Höyüğü, Kavak Ovası’na hakim bir manzaraya sahiptir. Tam olarak Samsun-Havza- Amasya yolu üzerindedir. Höyük, Samsun’da yapacağınız tarihi geziler arasında yerini alabilecek kadar keyifli bir yolculuk sunacak sizlere.

Şehrin en eski yerleşim alanlarındaki; İkiztepe Höyüğü, Tekkeköy Mağaraları ve Dündartepe Höyüğü de ziyaret yerleriniz arasında mutlaka yerini almalı.

Tekkeköy Mağaraları

Samsun şehir merkezine yaklaşık 14 kilometre uzaklıkta bulunan Tekkeköy Mağaraları, şehrin kolay ulaşım yoluna sahip tarihi mekanlarından biridir.

Tekkeköy Mağaraları, aynı ismi taşıdığı Tekkeköy ilçe merkezine 1 kilometrelik bir mesafede yer alır. Mağaralarda ilk yapılan arkeolojik kazılar 1941 yılında gerçekleşmiştir. Kazı çalışmalarını Prof. Dr. Kılıç Kökten yürütmüştür.

Buradaki mağaralar doğal yollardan oluşmuş, daha sonra oyularak genişletilmiştir. Tekkeköy Mağaraları’nda yapılan kazılarda; Paleolitik Çağ, Mezolitik Çağ ve Tunç Çağına ait kalıntılar ortaya çıkarılmıştır. Çıkarılan aletlerden burada yaşayan halkın daha çok avcılık ve toplayıcılıkla geçindiği bilgisi ele geçirilmiştir.

Samsun gezinizde Tekkeköy Mağaraları’nı gezebilir, bölgeyi fotoğraflayabilirsiniz. Diğer taraftan Dündartepe Höyüğü ve Amisos Tepesi de gezi listenizde yerini almalı.

Gazi Müzesi

Samsun’daki Gazi Müzesi’nin binası, ilk yapıldığı dönemlerde otel olarak işletilmekteydi. Jean Lonnis Mantika tarafından 1902 yılında inşa edilen otelin ismi Mantika Palas’tı.

Gazi Mustafa Kemal, Samsun seyahatlerinde bu otelde konaklamıştır. Otel binası daha sonraki yıllarda Mustafa Kemal’e hediye edilmiştir. Atatürk’ün ölümünün ardından otel binası Makbule Hanım’a devredilmiştir. Ardından Samsun Belediyesi tarafından alınıp Cumhuriyet Halk Fırkası binası olarak hizmet vermiştir. Bina, 1940 yılında ise Gazi Müzesi olarak ziyarete açılmıştır. Gazi Müzesi’nde Onuncu Yıl Nutku’nun aslı, Atatürk’le ilgili fotoğraflar, belgeler ve gezi çantası, Bandırma Vapuru’nun bir maketi sergilenen eserler arasındadır.

Samsun gezinizde Gazi Müzesi’nde bulunan tarihi koleksiyonlar arasında geçmişe kısa yolculukla yapabilirsiniz. Geziniz sırasında Amisos Tepesi’ne gidip, şehri tepeden seyretmenin keyfini çıkarmayı unutmayın.

Amisos Tepesi

Samsun şehir merkezine 4 kilometre uzaklıkta olan Amisos Tepesi, Baruthane olarak adlandırılan bir noktada bulunmaktadır.

Amisos Tepesi yerli ve yabancı turistlerin en çok merak ettiği yerlerden biridir. Tepeye teleferikle çıkılması bu yolculuğu daha cazip kılar. Daha sonra bir tırmanışla ulaşacağınız Amisos, büyük ve bir o kadar büyüleyici manzarasını gözler önüne serer. Deniz ayaklarınızın altında, yeşillikler çevrenizdeyken keyifli anlar yaşamak kaçınılmaz… Amisos Tepesi’nde bol bol fotoğraf çekip renkli kareler yakalamak zamanınızı daha keyifli hale getirecek. Tepede aynı zamanda bir cafe de bulunmaktadır. Tepenin denize bakan kısmındaki ahşap yolda yürümek, şehrin kalabalığını çok uzaklarda bırakmak… Unutamayacağınız bir gün yaşamak için Amisos Tepesi sizleri bekliyor olacak. Samsun’un diğer turistik alanlarını ziyaret etmeyi de unutmayın.

Bandırma Vapuru Müzesi

2003 yılında ziyarete açılan Bandırma Vapuru müze gemisinin aslına uygun inşasına 2000 yılında başlanmıştır. Gemi 19 Mayıs 1919 tarihinde Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşlarınıSamsun’a getirmesi ile önemlidir.

Akdağ Kayak Merkezi

Samsun Ladik Akdağ Kayak Merkezi’nin zemini, eşine rastlanmayan bir yüzeye sahiptir. Bu durum gerek kayakçının çok daha rahat ve risksiz kaymasını gerekse karın yüzeyde çok daha fazla kalmasını sağlar.

Samsun Ladik Akdağ Kayak merkezinde 6 adet pist alanı bulunmakla birlikte pist uzunluğu 1600-3500 metre arasında değişmekte olup, telesiyej uzunluğu 1365 metredir. Son yıllarda kayak için çok fazla tercih edilen kayak merkezi özellikle Çorum, Amasya, Tokat gibi yakın illerden yoğun ilgi görmekte.



Toplam 5 Yorumlar
meftun

Harika emeğine sağlık NUR....

meftun

Ben buna yorum atmıştım gitmemiş Emeğine sağlık Nur.

SamueL

ılk okuldayken gıtmıstım

Abidin

Yurdumuzun her köşesi çok güzel admine TSK ederiz bize bu güzellikleri gösterdiği icin

Can User

harıka bır yer gezıp görmelı her yeri

Bir cevap bırakın.