Sohbet Girişi


* Şifreniz yoksa boş bırakın. ESKİ SÜRÜM İLE BAĞLAN

Sarımsak Tozu Faydaları Nelerdir? - Nelere İyi Gelir?


Sarımsak Tozu Faydaları Nelerdir?

Sarımsak Tozu Faydaları Nelerdir?

Köklü geçmişi ve faydalarının yanı sıra kendine has lezzeti ile Türk mutfağının vazgeçilmez ögelerinden biri olan sarımsak, soğanlı yapıya sahip bitkisel bir besindir. Vücudu enfeksiyonlara karşı koruyan antibiyotik özelliği ile ön plana çıkan besin, Orta Asya asıllıdır.
Birçok kültürde ve uygarlıkta ilaç olarak kullanılan sarımsak, 18. yüzyılda Fransa’da yaşanan veba hastalığını önlemek amacıyla şarap ile birlikte kullanıldı. Birinci Dünya Savaşı’nda ise kangren olasılığını önlemek amacıyla askerlere verildi.
Salatalara, çorbalara, yemeklere, mezelere katılan sarımsak taze olarak tüketilebildiği gibi tozu, yağı ve turşusu kurularak da kullanılabilir. Taze olarak günde 2 diş, sarımsak tozu olarak günde 1200 miligram ve yağ şeklinde ise 0,12 mililitrenin üzerinde kullanılması önerilir. Aşırı tüketimi mide sorunlarına yol açabilir.
Taze sarımsağın kurutulup toz haline getirilmesi ile meydana getirilen sarımsak tozu oldukça lezzetlidir. Taze sarımsak normalde %80 oranında su içerir. Kurutulma işlemine tabi tutulan sarımsakta su oranı oldukça düşer. 5 kilogram taze sarımsaktan yaklaşık 1 kilogram sarımsak tozu elde edilir. İşlem sırasında su buharlaşır ve sadece sarımsak özü kalır. Bu nedenle sarımsak tozu aroma, yağ, protein, vitamin, karbonhidrat ve kalori açısından çok zengindir.
Sarımsak Tozu Faydaları Nelerdir? Nelere İyi Gelir?
İyi kolesterol olarak bilinen HDL kolesterolünü artıran sarımsak tozu, kötü kolesterol LDL’yi düşürür ve total kolesterolün dengelenmesine yardımcı olur.
Doğal bir ürün olan sarımsak tozu kan şekerini düzenleyici etkiye sahiptir. İnsülin salgılanmasını düzene sokarak direnç oluşmasını engellemeye yardımcı olur.
Kan akışını hızlandırıcı etkiye sahip olan sarımsak tozu kan basıncını düzenleyerek tansiyonun dengelenmesini sağlamaya yardımcı olur.
Kalp damar hastalıklarına yakalanma ve kalp krizi riskini minimuma indirger.
İltihap sökücü etkiye sahip olan sarımsak tozu vücudun iltihabi enfeksiyonlarla mücadelesini destekler ve alerjik rinit, bronşit gibi hastalıkların tedavisine yardımcı olur.
İçeriğinde yer alan sülfürlü bileşikler ve antioksidan vitamin ve mineraller sayesinde vücudun bağışıklık sistemini destekleyerek hastalıklara karşı mücadelesine yardımcı olur. Kanser hücrelerinin oluşumunu engeller ve oluşan hücrelerin çoğalmasını önler.
Vücutta metabolik olaylar sonucu oluşan serbest radikallerin ve toksin maddelerin atılmasına yardımcı olur. Toksin maddelerin vücuttan atılması metabolizma hızını arttırır. Ayrıca vücutta biriken fazla suyun atılmasını sağlar ve ödem atmaya yardımcı olur ve idrar söktürücü özelliğe sahiptir.
Peki, sarımsak tozu zayıflatır mı? Metabolizmayı hızlandırıcı etkiye sahip olan sarımsak tozu, sağlıklı bir diyet ve egzersize ek olarak kullanıldığında zayıflamaya yardımcı olabilir.
Sarımsak Tozu Zararları Nelerdir?
Midenin asit oranını arttıran sarımsak tozu aşırı tüketildiğinde sindirim sistemi sorunlarına neden olabilir.
Mide ve bağırsaklarda şişkinlik ve gaz oluşturabilen sarımsak tozu ağızda koku da yapar.
Bunlara ek olarak önerilenin üzerinde sarımsak tozu kullanımı, baş dönmesi, yorgunluk, iştah azalması ve baş ağrısına neden olur.
Kan inceltici özelliği ile ön plana çıkan sarımsak tozu kanın pıhtılaşmasını engeller.
Ameliyat öncesinde bu özelliğinden dolayı kullanılması önerilmez.
Kronik hastalıklar için kullanılan ilaçlarla birlikte alındığında ilaçların etkisini azaltabilir ya da arttırabilir.
Özellikle kan inceltici ilaçlarla birlikte sarımsak tozu kullanılmamalıdır.



Bir cevap bırakın.